Spring naar de content

Wetenschappers: Verenigde Staten zullen opdrogen

Wetenschappers voorspellen dat de Verenigde Staten deze eeuw met de grootste droogte in meer dan duizend jaar te maken zullen krijgen, als gevolg van klimaatverandering. Zeker voor inwoners in het zuidwesten en midden van het land zal het bijna onmogelijk worden om hun leven op normale wijze voort te zetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Droger dan ooit tevoren
Volgens de onderzoekers zal de toekomstige verdroging ons voorstellingsvermogen ver te boven gaan. “Eerdere perioden van droogte verbleken bij de projecties van wat er in de 21ste eeuw staat te gebeuren”, stelt Jason Smerdon, klimaatwetenschapper aan de Columbia University.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Met ‘eerdere perioden van droogte’ doelt Smerdon onder meer op het watergebrek en de verdorring waarmee Californië sinds enkele jaren te maken heeft, maar ook op de droogte die in de 13e eeuw de ondergang van de Anasazi-beschaving in zuidwestelijk Amerika inluidde. Datzelfde zuidwesten én het centrale deel van de VS, the Great Plains, zal in de toekomst nog veel harder worden getroffen.

Chronisch watertekort
Toekomstige droogteperiodes zullen volgens de wetenschappers niet langer ‘slechts’ enkele jaren duren, zoals dat tot nu toe meestal het geval is, maar decennia aanhouden. In combinatie met de verwachte groei van het aantal inwoners, die de behoefte aan water alleen maar zal verhogen, wacht grote gebieden in de VS een chronisch watertekort.