Spring naar de content

Afvallen of gekort op je uitkering: David Cameron is klaar met dikke mensen

Premier David Cameron is het zat: dikke of alcohol- of drugsverslaafde Britten die een uitkering ontvangen, kunnen geen goed meer doen in zijn ogen. Hij heeft voor hen een duidelijke boodschap tijdens zijn campagne: afvallen en/of afkicken. Doen zij dit niet, dan ontvangen zij in de toekomst geen of een aanzienlijk lagere uitkering. Als het aan Cameron ligt, wordt dat wettelijk vastgelegd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

In januari berichtte de tabloidkrant The Mirror over een obese man en vrouw die zich in de echt lieten verbinden. Ze zouden niet in staat zijn om te werken vanwege hun gewicht, maar kregen maandelijks een flinke uitkering, waarvan zij een dure bruiloft bekostigden. Als het aan Cameron en de zijnen ligt, zullen deze Stephen en Michelle in de toekomst flink aan de bak moeten, of maandelijks ten minste 100 pond per week minder op hun bankrekening gestort krijgen.

Alarmerende cijfers
Overgewicht in Engeland is een groot probleem, laten alarmerende cijfers zien. In een tijd van vijftig jaar zijn de Britten gemiddeld 19 kilo zwaarder geworden, 20 procent heeft obesitas. Zij kosten de Britse staat jaarlijks 3 miljard pond. Jonge vrouwen op het Europese continent zijn in Engeland veruit het zwaarst.

Heeft Cameron een punt, of zet hij hiermee de deur open voor slanke mensen om zich beter te voelen dan dikke mensen – zoals Carl Cederström van de Stockholm University zich afvroeg in The Guardian? Discrimineert de premier? Of zal zijn voorstel de Brit helpen de nodige kilo’s kwijt te raken? Het blijft hoe dan ook een precair onderwerp, waarmee Cameron zieltjes zal winnen én verliezen.