Spring naar de content

Video: de wereld zoals wij die kennen bestaat niet

We hebben er allemaal weleens aandachtig naar gekeken: de grote schoolplaat waarop de hele wereld als een eendimensionaal vlak is afgebeeld. Maar wat velen niet weten, is dat deze kaart helemaal niet accuraat is. Veel landen lijken – doordat de aarde rond is – op de platte kaart groter of kleiner dan ze in werkelijkheid zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Zo lijkt Rusland op de kaart vele malen groter dan Amerika, terwijl Rusland in werkelijkheid slechts iets meer dan twee keer zo groot is. Ook Canada ziet er op de kaart veel groter uit dan het land in werkelijkheid is. En dat niet alleen: de eilanden liggen ook veel dichter bij elkaar dan de welbekende wereldkaart doet vermoeden. En het Verenigd Koninkrijk en Madagaskar: op de schoolkaart zien ze er nagenoeg even groot uit, terwijl Madagaskar in werkelijkheid twee keer zo groot is als Groot-Brittannië.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap