Spring naar de content

De wijze lessen op Het Briefje van Andy Murray

Mijn prettigste voetbalherinneringen zijn die aan de zaterdagochtenden als jeugdspeler bij de lokale FC. Zeker aan de eerste jaren waarin plezier (kluitjesvoetbal) belangrijker is dan resultaat (opstellingen, tactiek) denk ik met weemoed terug. Als zesjarige is ‘ga zo door!’ en ‘naar de goal!’ nog ruim voldoende om het beste uit jezelf te halen en die droom om ooit in Oranje te spelen levend te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Inmiddels heb ik een vriendin en een hypotheek, is voetbal een miljardenindustrie en ben ik op mijn 29e aan het afbouwen in de reserve derde klasse. Maar sommige dingen veranderen gelukkig niet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo genoot ik afgelopen zomer van Louis van Gaal die ten strijde trok in Brazilië. De manier waarop de oefenmeester (met de nadruk op meester) zijn spelers op kinderlijke wijze motiveert maakte velen aan het lachen, onder meer aan de tafel van Voetbal International.

Achteraf moesten Derksen en co echter constateren dat het hier en daar uitdelen van een kleuterig complimentje blijkbaar helpt om van een bus vol modale voetballers en gemankeerde rechtsbacks een team van wereldniveau te maken.

Dankzij Wilfred Genee weten we nu dat ook tennissers gebaat zijn bij simpele adviezen en een hart onder de riem. De presentator wist de hand te leggen op het briefje dat Andy Murray tijdens de kwartfinale van de Rotterdam Open op een tafeltje naast zijn stoel had liggen. Wie goed kijkt ziet dat de tekst is geschreven op de achterkant van een brief van een fan. Die werd hem waarschijnlijk voor hij de kleedkamer in ging in zijn handen gedrukt. Tien minuten voor de wedstrijd pakt Andy een stift uit zijn tas en schrijft: ‘Wees goed voor jezelf’. ‘Doe je best’.

Beeld: twitter.com/wilfredgenee
Beeld: twitter.com/wilfredgenee

Schermafbeelding 2015-02-18 om 16.46.18

De BBC maakt er lacherig melding van onder de kop ‘Andy Murray’s motivational notes reveals ‘try your best’ tactic. De wedstrijd in Rotterdam verliest Murray in twee sets, maar dankzij Het Briefje weten de zesjarige tennissers van nu hoe de droom ooit Wimbledon te winnen levend te houden.

Onderwerpen