Spring naar de content

Rel escaleert: racistische Chelsea-fan op de foto met Nigel Farage

Een racisme-rel houdt Engeland al dagen bezig. In aanloop naar de Champions League-wedstrijd tussen Paris St. Germain en Chelsea afgelopen dinsdag verscheen een video op de website van the Guardian waarin Chelsea-fans weigeren een donkere man in te laten stappen in de Parijse metro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

We’re racist, we’re racist and that’s the way we like it‘ riepen de mannen onderwijl.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Als voetbalclub kun je zoiets natuurlijk niet tegenhouden, maar Chelsea loopt nu wel de kans om een boete en een disciplinaire straf te krijgen van de Europese voetbalbond UEFA. Men was er als de kippen bij om te melden dat elke geïdentificeerde betrokkene zijn seizoenskaart kwijt zou raken. Door afstand te nemen en te stellen dat de fans ‘een voetbalteam steunen met joodse eigenaren en een veelvoud aan donkere en buitenlandse spelers’, hoopte Chelsea dat de ophef snel zou overwaaien.

Niets is minder waar, maar de aandacht heeft zich nu wel verlegd naar een andere, politieke club. Naast Chelsea-aanhangers blijkt in ieder geval een van de geïdentificeerde metro-misdragers een aanhanger te zijn van UKIP, de eurosceptische politieke partij die zichzelf als ‘patriottistisch’ omschrijft en bekendstaat als rechts-populistisch. Op een opgedoken foto is Josh Parsons, een van de Chelsea-aanhangers, te zien wanneer hij een biertje drinkt met Nigel Farage, de flamboyante UKIP-voorman.

Nigel Farage (rechts) met de Chelsea-aanhanger (beeld via The Guardian)
Nigel Farage (rechts) met de Chelsea-aanhanger (beeld via The Guardian)

Naast Chelsea is nu ook de UKIP in verlegenheid gebracht door het incident dat Groot-Brittanië in zijn greep heeft. De partij heeft direct laten weten dat Parsons geen lid is en dat men ‘nog nooit van hem heeft gehoord’. Volgens een voorlichter wordt Farage ‘dagelijks door vele voor- en tegenstanders gefotografeerd’.

Volgens een schoolvriend was Josh Parsons samen met zijn broer, die vrijwel zeker ook in de metro zat, echter “part of a very small but ‘vocal’ UKIP crowd”. De Parsons winden er volgens hem geen doekjes om waar zij voor staan. “You were left with no illusions looking at their social media that they were a) Chelsea fans and b) UKIP supporters.”

Het is koren op de molen van de tegenstanders van Farage. Die zetten hem graag in de racistische, zoals de huidige premier David Cameron in 2006. Zelf neemt Farage daar juist zo veel mogelijk afstand van. Zo wil hij niet samenwerken met de PVV in het Europarlement omdat hij walgt van de in zijn ogen discriminerende uitlatingen van Geert Wilders.

Onderwerpen