Getest: word je scherper en alerter na het nuttigen van energiedrankjes?

De Redactie 20 feb 2015 Video

De Amerikaanse website Buzzfeed (u weet wel, die ook dit opmerkelijke filmpje met president Barack Obama opnamen) doet wetenschappelijke experimenten over alledaagse onderwerpen. Voldoen die experimenten aan de wetenschappelijke standaarden? Niet bepaald, in onderstaande video doen slechts drie personen mee aan het experiment. Desalniettemin is het geestig en leerzaam om te zien hoe de proefpersonen reageren op de energiedranken.

Ze worden na het drinken ervan onderworpen aan geheugen- en reactietests: na 20 minuten en na vijf uur om te zien of hun prestaties beter worden. Bijna allemaal geven ze kort na het nuttigen van het cafeïnehoudende bubbelwater aan maar moeilijk op hun stoel te kunnen blijven zitten, gaan ze sneller praten én presteren ze beter op de tests – tot wel 12 procent. Bij de tests vijf uur na het drinken van de zoetigheid scoort men zo’n 5 procent minder goed, op één niet in Nederland te verkrijgen drankje na.

Moraal van het verhaal? Werkt het om kort voor een belangrijke meeting of tentamen een blik energydrink naar binnen te kieperen? Dat is te kort door de bocht op basis van deze test te kunnen stellen. Of er een verschil is met andere suikerspiegelboostende drankjes weten we evenmin. Wat we wel weten is dat de Wereldgezondheidsorganisatie in oktober vorig jaar nog een alarmerend rapport uitbracht waarin werd gewaarschuwd dat er te weinig bekend is over de lange termijn-effecten van energiedrankjes.

Reageer op artikel:
Getest: word je scherper en alerter na het nuttigen van energiedrankjes?
Sluiten