Spring naar de content

Joris Oprins over zijn Oscarnominatie: ‘Je voelt aan alles dat dit een big deal is’

Zondag worden in Los Angeles voor het 87ste maal de prestigieuze Academy Awards toegekend aan de beste prestaties in de filmindustrie. De Amerikaanse Academy (of Motion Picture Arts and Sciences) reikt de Oscars veelal uit aan talent van eigen bodem, al betekent dat niet dat de Nederlandse filmindustrie kansloos is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

 

JOBJORISENMARIEKE_PORTRAIT_2014
Job, Joris en Marieke (VLNR)

Met hun korte animatiefilm A Single Life vertegenwoordigen Joris Oprins (35), Job Roggeveen (36) en Marieke Blauw (35) ons land dit jaar in Hollywood. (Zie hier hun reactie op het nieuws dat ze zijn genomineerd.) HP/De Tijd belde met Joris Oprins, die vanuit een taxi in LA vooruitblikte op de feestelijke avond.

De Oscars zijn nog altijd een belangrijke indicator voor vakbekwaamheid in uw metier. Is deze nominatie de kers op de taart?
“Je krijgt van de Academy een papieren uitnodiging voor het festijn, waarin staat: ‘You have achieved the highest level of accomplishment in your field.’ Ze zijn daar niet zuinig met dat soort woorden. Je voelt aan alles dat dit een big deal is.
“Toen ik nog studeerde, won de Nederlander Michael Dudok de Wit de Oscar voor beste korte animatiefilm, dus ik wist dat ook Nederlanders zo’n beeldje in de wacht konden slepen. Ik had overigens nooit gedacht dat A Single Life in aanmerking zou komen, alleen al omdat de film met een speelduur van circa twee minuten ontzettend is. Iemand anders raadde mij, Job en Marieke aan de film toch in te sturen.”

En nu staat u tussen de grote jongens.
“Inderdaad. We zijn wel vaker op filmfestivals geweest, en hebben wel vaker prijzen gewonnen, maar dit is anders. De smaak van de Academy zegt wel iets over het niveau waarop je speelt. Wij zijn nu in competitie met grote studio’s als Pixar en Disney, waardoor het voelt alsof we meedoen aan een eerlijke wedstrijd. Feast, de inzending van Disney, is gemaakt met een enorm team. Wij hebben de film met zijn drieën gemaakt in drie maanden tijd, met weinig geld. Voor de kijkers maakt dat niets uit – zij willen gewoon een leuk filmpje.”

Wat maakt A Single Life zo’n leuk filmpje?
“Ik denk dat wij het meest originele idee hebben van de vijf inzendingen, en de kortste film, wat hier in Amerika als bijzonder en gewaagd wordt beschouwd. Onze film is tot dusver beoordeeld door mensen die hun sporen hebben verdiend in de wereld van de animatie, de zogenaamde branch members. De leden van de Academy zullen het laatste woord hebben.”

De Academy Awards hebben een aparte categorie voor animatiefilms, de Gouden Kalveren hebben dat niet. Is het in de Verenigde Staten makkelijker om zo’n prijs te krijgen dan in Nederland?
“Ik weet eigenlijk niet waarom er bij de Gouden Kalveren geen aparte categorie voor bestaat. Er worden namelijk veel animatiefilms gemaakt, en ook van hoog niveau. Al vind ik animatie niet een genre, maar een techniek. Eigenlijk zouden animatiefilms over dezelfde kam moeten worden geschoren als live action-films. Het zou wel mooi zijn als een animatiefilm ook eens een Kalf wint.”

Jullie vertoeven deze week in Los Angeles. Welke deuren opent een Oscarnominatie voor jonge Nederlandse filmmakers?
“In de eerste plaats wordt de film nu in allerlei Amerikaanse bioscopen getoond, puur omdat wij nominee zijn. Dat betekent veel voor ons, omdat we natuurlijk willen dat A Single Life de competitie wint. Maar ik moet bekennen: het is ook leuk om het rodelopersfeertje rondom dit evenement mee te maken, al is het niet echt van toepassing op onze categorie. De meeste aandacht gaat natuurlijk naar dé categorie: beste film.”

En welke is dat dit jaar, in uw ogen?
“Ik heb vijf van de acht genomineerde films gezien. Ik vond dat The Imitation Game zich in the middle of the road bevond. Whiplash vond ik verrassender, en The Grand Budapest Hotel vond ik heel tof, mede omdat ik een groot fan ben van regisseur Wes Anderson. Alleen vind ik dit niet zijn beste film. Dus ik ga voor Birdman.”

Hoe groot schat u uw eigen kans in?
“Ik vermoed dat wij een goede kans maken. We hebben de film hier inmiddels meerdere keren mogen vertonen aan het Amerikaanse publiek, en daar werd goed op gereageerd.”

En als u dat gouden beeldje hebt, hoe ziet de avond er dan uit?
“Een Oscar is een ticket naar zo’n beetje ieder feestje dat die avond in Los Angeles wordt gehouden. Iedereen zegt dat je naar het Vanity Fair-feestje moet gaan, en daar hopen we natuurlijk op.”

De uitreiking van de Academy Awards is in Nederland te volgen via Film1, en begint in de nacht van zondag op maandag om 01.00, Nederlandse tijd.

USA CINEMA OSCAR PREPARATIONS
Het Dolby Theatre, waar de uitreiking zondag plaatsvindt.