Spring naar de content

Fotoserie: wat zwangerschap écht met een vrouwenlichaam doet

Een paar weken geleden circuleerde een onbewerkte foto van model Cindy Crawford, in bikini, op het internet. De foto toonde het (al wat oudere) model met een lichaam dat niet zo strak was als we van haar gewend waren. Enkele dagen later reageerde Crawford met een foto van zichzelf in bikini aan de rand van het zwembad waarop het strakke lichaam prijkte dat we uit tijdschriften kennen. Verwarring alom, want welke foto is nu echt? De kiekjes stookten in ieder geval een aloude discussie op over het retoucheren van foto’s. Hoe misleidend is het, en moet er niet eens een einde aan komen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

We kunnen met zekerheid concluderen dat het zien van ogenschijnlijk perfecte modellen en beroemdheden bijdraagt aan onzekerheid onder vrouwen. Fotografe Jade Beall stelt zelfs dat de maatschappij momenteel kampt met ‘een epidemie van vrouwen die zichzelf onwaardig voelen om mooi te worden genoemd’. Haar droom is om een einde te maken aan deze (zelf)vertrouwenscrisis. Nadat ze enkele foto’s van zichzelf kort na haar zwangerschap op Facebook had gedeeld, en later ook nog een foto van een zwangere vriendin, ontving ze talloze reacties. Enkele vrouwen vroegen of Beall hen ook wilde vastleggen ‘zoals ze echt zijn’, en dat deed Beall.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ze begon een project op de crowdfundingwebsite Kickstarter in de hoop genoeg geld in te zamelen om de foto’s die ze van de vrouwen maakte te bundelen in een boek. Dat boek, The Bodies of Mothers: A Beautiful Body Project, komt er nu. Op Moederdag wordt het gepresenteerd, maar Beall deelde via The Huffington Post alvast enkele foto’s.

Volgens Beall leven vrouwen in een wereld waarin ze moeite hebben om hun eigen lichaam te accepteren. Vooral vrouwen die een kind hebben gekregen wordt schaamte aangepraat omdat hun lichaam niet meteen terugkeert naar de oorspronkelijke vorm. “En die vrouwen hadden waarschijnlijk al voor hun zwangerschap problemen met hun zelfbeeld.”

Het resultaat van Bealls fotosessies is prachtig, maar oordeel vooral zelf.

o-JADE-BEALL-900 o-JADE-BEALL-900 (5) o-JADE-BEALL-900 (3) o-JADE-BEALL-900 (4) o-JADE-BEALL-900 (8) o-JADE-BEALL-900 (10) JadeBeall8 JadeBeall6

Via: The Huffington Post
Bron: Jade Beall