Spring naar de content

In Hollywood delven vrouwen het onderspit

Sinds de afgelopen editie van de Oscaruitreiking is er in Hollywood en daarbuiten de nodige kritiek op de positie van vrouwen in de filmwereld, actrices in het bijzonder. De enige vragen die de pers hen stelt gaan over hun outfit, en op hun loonstrookje staat een aanzienlijk lager bedrag dan op die van hun mannelijke collega’s. En daar moet verandering in komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

De verkeerde vraag
Het is geen nieuws dat aan de zijlijn van de rode loper veelal één vraag wordt gesteld aan passerende dames. ‘Wat heb je aan?’ Een vraag waar een miljoenenindustrie, ofwel: de mode-industrie, mee gemoeid is. Want naast een reclamebord van de film waarin zij spelen, zijn actrices dikwijls een uithangbord voor een kledingmerk of –designer. Actrices sluiten vaak miljoenendeals om een jurken, kettingen of schoenen promoten.

De (retorische) vraag ‘Wat heb je aan?’ is niet per definitie een verkeerde vraag. Al wordt hij wel erg vaak gesteld. En als de dames op de rode loper niet worden gevraagd over de laatste mode, dan ligt de focus vaak op een relatie of het gezin. Zelden gaat het over de rol, of het acteren, terwijl mannen deze vraag wel wordt gesteld. Acteurskoppel Jennifer Garner en Ben Affleck vergeleken de vragen die hen werd gesteld tijdens de perstour voor Gone Girl. Garner kreeg vaak dezelfde vraag te horen; ‘Hoe combineer je jouw werk met jouw gezin?’ Aan haar partner werd deze vraag geen enkele keer gesteld.

Om dit probleem aan te kaarten is er door The Representation Project een #AskHerMore campagne gestart. Via sociale media willen de bedenkers bereiken dat de media langs de rode loper de actrices bevragen over diverse thema’s. De campagne ging live tijdens de Oscars van afgelopen zondag, waar mensen via de hashtag #AskHerMore via twitter alternatieve vragen naar reporters konden sturen, in de hoop voldoende gespreksstof te bieden voor een diepgaand(er) babbeltje.

De actie trok in ieder geval de aandacht van actrice Reese Witherspoon. Zij deelde op Instagram een aantal vragen die ze graag eens zou beantwoorden.

reese instagram

Het bleef niet bij de foto. Witherspoon behandelde het probleem ook op de rode loper. “Heel bijzonder”, zei actrice Halina Reijn maandag in de Wereld Draait Door tijdens een item waarin de kwestie werd aangekaart. “Dat gebeurt niet snel, want ze pleasen toch altijd heel erg op de rode loper.”

Gelijke salarissen
Al was het feministische hoogtepunt van de Oscaruitreiking afgelopen zondag de speech van winnares Patricia Arquette. Toen ze de Academy Award voor haar bijrol in Boyhood in ontvangst nam, kon ze het niet laten het grote salarisverschil tussen acteurs en actrices in de filmwereld aan te kaarten. “To every woman who gave birth, to every taxpayer and citizen of this nation, we have fought for everybody else’s equal rights, it’s our time to have wage equality once and for all, and equal rights for women in the United States of America.” De speech viel onder meer erg in de smaak bij collega’s Meryl Streep en Jennifer Lopez.

Het loonstrookje van Halina
“Hoe is dat in Nederland eigenlijk, Gijs? Verdien jij meer dan Halina?”, vroeg een nieuwsgierige Matthijs van Nieuwkerk maandagavond in de Wereld Draait Door aan acteur Gijs Scholten van Aschat, ook aanwezig in de uitzending.
“Tuurlijk!” riep hij direct, waarna het publiek in lachen uitbarstte.
Reijn snapt het verschil van salaris in dit geval goed, Scholten van Aschat is immers ouder en heeft meer ervaring. “Maar in mijn leeftijdscategorie weet ik ook voorbeelden van mannen die even bekend zijn als ik,” onthult ze, al blijven de namen uit. Het verschil is bij lange na niet zo groot als in Hollywood. Dat grote verschil weet Reijn ook wel te relativeren. “Er is ook schaarste aan mannelijke acteurs. Dat is daar misschien ook het probleem. Er zijn veel meer vrouwen die willen spelen en gewoon minder goede mannen.”

Afgelopen zondag glimlachte waarschijnlijk menig actrice als er wederom een kledingvraag werd gesteld. Het hoort er natuurlijk ook een beetje bij, die modegekte op het meest glamoureuze filmevenement van het jaar. Maar laten we niet vergeten waarom Jennifer Garner, Reese Witherspoon en Meryl Streep daar in de eerste plaats staan.