Spring naar de content

‘Hiv-medicatie, ook voor de gezonde homoman’

Gezonde homoseksuele mannen zouden dagelijks hiv-medicatie moeten innemen om te voorkomen dat ze met het virus worden geïnfecteerd. Daarvoor pleit een groep wetenschappers van verschillende Britse gezondheidsorganisaties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Zij deden een onderzoek onder 595 homoseksuele mannen die een ‘verhoogd risico’ lopen om met hiv besmet te worden. Dat wil zeggen: seksuele contacten met meerdere mannen onderhouden. Van de 269 mannen die gedurende het eerste jaar van het onderzoek geen medicatie kregen, werden er 19 met het virus besmet. De overige 276 proefpersonen kregen wél medicijnen, in de vorm van PrEP (hiv-remmers die preventief door hiv-negatieve personen worden gebruikt, om infectie te voorkomen). Van deze groep werden ‘slechts’ twee mannen met hiv besmet: dat is 86 procent minder dan in de andere groep.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat homo’s een grotere kans lopen om met hiv besmet te worden, is geen nieuws. In Londen heeft een op de acht homoseksuele mannen het virus, en in de rest van het Verenigd Koninkrijk is dat er een op de 26. In Nederland leven volgens cijfers van het Aidsfonds zo’n 25.000 patiënten met hiv. Tweederde van deze groep bestaat uit mannen die seksueel contact hebben met mannen.

Omdat de eerste resultaten zo veelbelovend lijken, krijgen alle proefpersonen nu de dagelijkse hoeveelheid medicijnen. De Britse studie werd gepresenteerd op de Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections in Seattle, maar de volledige data zijn nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dat gaat ongetwijfeld nog gebeuren.

Uiteraard klinken er ook kritische geluiden. Zo zijn er mensen die vrezen dat de mannen die medicijnen krijgen, meer risico gaan nemen in hun seksleven en bijvoorbeeld stoppen met het gebruik van condooms. De Britse wetenschappers geloven daar echter niet in. Uit hun onderzoek blijkt dat het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia onder mannen die de medicijnen gebruiken, niet groter is dan onder de mannen die geen hiv-medicijnen namen.

De onderzoeksresultaten betekenen niet dat alle homoseksuele mannen gedurende hun hele leven medicijnen zouden moeten slikken, maar misschien wel in de ‘risicovollere’ fases van hun leven (lees: waarin ze een ruiger seksleven leiden, met meerdere partners, zonder condoom). Voor mannen die het altijd met dezelfde partner doen én een condoom gebruiken, zouden de medicijnen minder interessant zijn.