Spring naar de content

Gesprek van de dag: welke kleur heeft ‘de jurk’?

Het is weer vrijdag, de dag waarop traditioneel de concentratie zijn wekelijkse dieptepunt bereikt en er volop geanticipeerd wordt op het komende weekend. Wat zijn de plannen, hoe en met wie? Maar vandaag gaan de gesprekken aan de waterkoeler waarschijnlijk eens niet over de vrijetijdsbesteding, of over het vertrek van VVD-kamerlid Mark Verheijen. De kans is groot dat ze in het teken staan van een jurk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De jurk in kwestie is niet zomaar een jurk. Het kledingstuk is al bestempeld tot ‘de jurk die het internet deed breken’. Want sinds Kim Kardashian met haar uit de kluiten gewassen derrière ‘het internet brak’, spreek je tegenwoordig zo over online populariteit. De affaire-jurk is niet heel complex. Zo ongeveer de volgende vraag staat centraal: welke kleuren heeft de jurk waarvan op het internet een foto circuleert? Is dat wit met goud, of toch blauw met zwart?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Rond de digitale waterkoeler, Twitter geheten, woedt hierover een flinke discussie. Hoewel 140 tekens natuurlijk erg kort is om een vraag van dergelijk existentieel belang van een antwoord te voorzien, waagt menig twitteraar toch een poging om het duivelse dilemma op te lossen. En wat blijkt? De meningen lopen sterk uiteen. Je verwacht het niet.

B-1-HEvUAAELnWK
De jurk waar het vandaag allemaal om draait

Uitsluitsel

De heikele kwestie heeft een hoogte- (of diepte)punt bereikt nu ook de serieuzere media uit binnen- en buitenland zich op het vraagstuk hebben gestort. Inmiddels is er uitsluitsel van de fabrikant van kledingstuk. De jurk is namelijk (aanzwellend tromgeroffel) blauw met zwart. Alle wit-goud-zienden, ondergetekende incluis, hebben hierbij officieel ongelijk.

De logische vervolgvraag is hoe het kan dat verschillende mensen een en dezelfde foto in compleet andere kleuren zien? Ook daar is nu gelukkig uitsluitsel over. Het heeft niets te maken met kleurenblindheid, verschillende kegeltjes in het oog of scherminstellingen. Het heeft blijkbaar alles te maken met ons brein.

Samengevat in een alinea: mensen zijn geëvolueerd om in daglicht te leven. Maar dit licht neemt allerlei verschillende kleuren aan. Bijvoorbeeld: in de schemering ziet alles er anders uit dan midden op de dag. Ons brein interpreteert daarom wat onze ogen zien. Dat gaat meestal goed, maar bij deze foto wordt er schijnbaar een keerpunt in onze hersenen bereikt, waardoor sommige mensen de jurk in een andere kleur zien dan anderen.

Een kwestie van evolutionair gezichtsbedrog dus. Ook weer opgelost. Mocht dit feitje nog niet bekend zijn rondom uw waterkoeler: doe er uw voordeel mee. Of bewaar het een paar uurtjes, zodat u uw collega’s wellicht tijdens de vrijmibo kunt vergasten op het antwoord op deze absolute vraag der vragen.

Onderwerpen