Spring naar de content

Zien: dijken overstromen niet met water, maar met licht

Onwetende wandelaars in de uiterwaarden bij Westervoort zullen dit weekeinde raar opkijken als ze het nieuwe kunstproject Waterlicht van Daan Roosegaarde zien. Het is namelijk niet het noorderlicht of een of andere buitenaarde entiteit die het water van de IJssel beschijnt, maar blauw laserlicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het licht toont tot welke hoogte ons land onder water zou staan als er geen dijken waren gebouwd. Het zeeniveau wordt door middel van talloze haarscherpe LED’s aangegeven. Als je langs de dijk loopt lijkt het daardoor alsof het hoogwater is, maar loop eenmaal in de hoogwatergeul dan is het net of je je in een onderwaterwereld bevindt. Zowel de kracht als de kwetsbaarheid van ons land worden met een paar lichtstralen tot uiting gebracht.

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met waterschap Rijn en IJssel. Met de waterschapsverkiezingen van volgende maand in het achterhoofd vragen ze aandacht voor het werk dat verzet moet worden om Nederland niet onder water te laten lopen. Waterlicht is tot en met aanstaande zondag te bezoeken. Waar in Westervoort u precies moet zijn om de lichten te zien, leest u hier.

O1

O2 O3 O4 O5Foto’s via Studio Roosegaarde

Onderwerpen