Spring naar de content

Hoe een documentaire over verkrachting in India wordt gecensureerd

Komende zondag is het Internationale Vrouwendag, op die dag zal gelijktijdig in meerdere landen de documentaire India’s Daughter van regisseur Leslee Udwin vertoond worden. De documentaire werd al uitgezonden door de BBC, en legt zich toe op een groot maatschappelijk probleem in India: verkrachtingen. De documentaire zorgde al eerder voor ophef, door uitspraken van de daders die Udwin interviewde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

India’s Daughter tracht antwoord te geven op de vraag: waarom verkrachten mannen? Udwin interviewde meerdere verkrachters in hun cel, onder wie Mukesh Singh, één van de verkrachters van Jyoti Singh (23). Twee jaar geleden werd zij in Delhi verkracht en mishandeld. Na twee werken stierf zij aan haar verwondingen.

De uitspraken van deze dader bevatten een duidelijke boodschap: een vrouw moet ’s avonds niet de straat op gaan. Volgens de dader is een verkrachting altijd meer de schuld van de vrouw zelf dan de man die de misdaad begaat. Vanzelfsprekend zorgde deze uitspraken wereldwijd voor geschokte reacties, zeker omdat meer mannen in de documentaire deze mening delen.

Het is opmerkelijk dat de Indiase overheid tv-zenders heeft verboden de documentaire zondag uit te zenden, terwijl de documentaire juist bedoeld is om de slechte omstandigheden voor vrouwen in India bespreekbaar te maken. Udwin zelf zegt ‘teleurgesteld en verdrietig’ te zijn door de beslissing en claimt dat dit verbod een poging is om vrouwen de mond te snoeren. De Indiase overheid zegt echter aan de kant van de vrouwen te staan. Volgens Minister van Binnenlandse zaken, Rajnath Singh, zou de film een risico kunnen zijn voor de publieke orde. En in een brief aan de media liet de overheid weten dat het uitzenden van de documentaire de verkrachter een stem zou geven, en dus een podium, waarop hij zijn denkbeelden kan verkondigen. Dit zou gevaarlijk zijn voor vrouwen, omdat het andere mannen op verkeerde ideeën kan brengen.

De situatie is schrijnend. Een film die serieuze problematiek aan de kaak stelt en een cultuur van stilzwijgen tracht te doorbreken censureer je niet, die zend je primetime uit.

Onderwerpen