Spring naar de content

Cultuuragenda: De IJzeren Eeuw, de Boekenweek en Internationale Vrouwendag in EYE

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de tentoonstelling IJzeren Eeuw, tal van evenementen rond de Boekenweek en schrijfster Nelleke Noordervliet geeft op Internationale Vrouwendag een lezing in filmmuseum EYE in Amsterdam, titel: Een vrouw in broek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller


De IJzeren Eeuw
Een heer is te herkennen aan een hoed, een man aan een pet. Dat was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw een ongeschreven regel in Nederland. En elk beroep had zijn eigen hoofddeksel: fietsenmakers, boeren, timmerlieden, bakkers en slagers – elk beroep een andere pet. Voor de tentoonstelling De IJzeren Eeuw, over Amsterdam en Nederland in de negentiende eeuw, zijn zo’n 175 verschillende petten samengebracht in het Amsterdam Museum in Amsterdam. De petten zijn in bruikleen gegeven door Museum Rotterdam, en zijn gemaakt door de in 1973 opgeheven Rotterdamse Hoeden- en Pettenfabriek Vero. Natuurlijk zijn er ook tal van andere voorwerpen uit ‘het begin van het moderne Nederland’ te bewonderen. Hieronder de promo van de NTR-serie De IJzeren Eeuw, waar de tentoonstelling aan gekoppeld is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De tentoonstelling IJzeren Eeuw is van 5 maart 2015 tot en met 2 augustus 2015 te zien in het Amsterdam Museum in Amsterdam. Meer informatie over bijvoorbeeld de toegangsprijzen en de locatie van het museum vindt u hier.

 

De waanzin van de Boekenweek
Dit jaar wordt de Boekenweek voor de tachtigste keer gevierd. In tal van dorpen en steden in ons land staat deze week in het teken van het boek. Zo wordt er zondag 8 maart bij boekhandel Broekhuis in Hengelo (Ov.) een schrijversfeest georganiseerd. Onder anderen Auke Hulst, Nina Polak en Thomas Heerma van Voss zullen daar van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig zijn. Boekhandel Scheltema in Amsterdam organiseert maandag 9 maart een ‘waanzinnige’ stripmiddag met striptekenaars Peter de Wit en Stefan Verweij, en in Boekhandel Donner in Rotterdam kunt u uw boeken de komende week laten signeren door onder meer Dimitri Verhulst, Joris Luyendijk en Armando. Een uitgebreider overzicht van alle evenementen vindt u hier. Ook aan de thuisblijvers is trouwens gedacht: op het themakanaal NPO DOC zijn de hele week ‘waanzinnige’ schrijversportretten te zien.

Plannen 80ste Boekenweek bekendgemaakt
De schrijver van het Boekenweekgeschenk, Dimitri Verhulst.

Internationale Vrouwendag in EYE
Naar aanleiding van de tentoonstelling Jean Desmets Droomfabriek, een expositie met een selectie uit de filmcollectie (1907 – 1916) van filmpionier Jean Desmet, geeft schrijfster Nelleke Noordervliet op zondag 8 maart (Internationale Vrouwendag) een lezing over de snel veranderende rol van de vrouw in de jaren tien van de vorige eeuw. Aan de hand van beelden uit de collectie houdt ze, begeleid door live-muziek, een anderhalf uur durend verhaal over het vrouwbeeld in de vroege cinema: Een vrouw in broek.

Nelleke Noordervliet: Een vrouw in broek. Filmmuseum EYE, Amsterdam. De lezing begint om 16.00 uur. Meer informatie over bijvoorbeeld de toegangskaartjes en de routebeschrijving vindt u hier.