Spring naar de content

Onderzoekers: mediterrane keuken goed voor ons hart

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Cardiology wordt deze maand een Grieks onderzoek gepresenteerd dat concludeert dat mensen die een mediterraan dieet volgen een kleinere kans hebben op hartziekten dan anderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

De studie is uitgevoerd door Ekavi Georgousopoulou en Demosthenes Panagiotakos van de Harokopio-universiteit in Athene. Zij volgden tien jaar lang de gezondheidstoestand van 2500 Grieken in de leeftijd van 18 tot 89 jaar. Maar liefst 12 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen uit deze groep kregen het in die periode aan hun hart. Maar wat bleek uit het onderzoek? De Grieken die dagelijks typische mediterrane maaltijden nuttigden hadden 47 procent minder kans op het krijgen van een hartziekte als gevolg van een verhoogd cholesterolgehalte en dichtgeslibde aderen.

De onderzoekers geven toe dat ‘een mediterraan dieet’ als variabele een nogal vaag begrip is. Maar dat probleem hebben de onderzoekers ondervangen door de eetgewoontes van alle deelnemers in elf categorieën in te delen en aan de hand daarvan punten toe te kennen.

Het traditionele mediterrane dieet bevat veel verse groenten en fruit, volkoren tarwe, noten, vis en olijfolie. Uit het onderzoek komt naar voren dat veel Grieken nog vaak klassiek Grieks eten, maar dat daar onder invloed van de globalisering steeds vaker van wordt afgeweken. De groep die de traditionele keuken verloochent, wordt gestraft met een verhoogde kans op een hartziekte.

Opmerkelijk is dat in het onderzoek wordt verwezen naar eerdere bevindingen dat een mediterraan dieet helpt bij het afvallen. Dit is opmerkelijk, omdat dieetgoeroes als Dokter Frank het eten van mediterrane gerechten juist afraden.