Spring naar de content

Vrouwendag 2015: Met hakken op tafel Studio Sport kijken en boeren laten

Vandaag is het Vrouwendag. Nu is er elke dag wel iets, zo was er afgelopen week een complimentendag, een gehaktdag, een schele lamadag, maar vandaag zijn vrouwen aan de beurt. Ik weet nooit goed wat ik van Vrouwendag moet vinden. Ik bedoel, er is ook geen Mannendag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Johanna Geels

Natuurlijk is er geen Mannendag, muts. Mannen hebben helemaal geen dag nodig. Elke dag is mannendag. Overdreven? Dacht het niet. Zolang vrouwen wereldwijd 1 procent van al het bezit in handen hebben, daarentegen 66 procent van al het werk doen, 10 procent van het wereldinkomen hebben en 75 procent van alle armen ter wereld vormen, mogen wij best een dag.

Een lach en een traan
Opgewonden werd ik vanmorgen vroeg wakker. Vierentwintig vrouwenuren strekten zich als een onbebouwde akker voor mij uit. Vol verwachting typte ik op mijn laptop ‘Vrouwendag 2015’ in. Werelden openden zich. Emmen belooft ons ‘een middag boordevol leuke activiteiten, informatie, inspiratie, muziek en creativiteit’. Het thema van deze dolle dag is ‘Vrouwen en Kracht’. De wethouder emancipatie (een man!) zal de dag openen. Logisch, laat een vrouw aan het woord en voor je het weet zijn die vierentwintig uren voorbij en heb je nog niks. Verder kunnen vrouwen in Emmen hun haar laten stylen, hun wenkbrauwen laten epileren en hun voeten laten verzorgen. Voor wie hier de link naar het thema mist, er komen ook ‘contactclowns’ die voor een lach en een traan zullen zorgen. Om dit te kunnen doorstaan is verdomd veel kracht nodig, schat ik zo.

Iedere plaats een vrouw
In Alphen is een luxueus beauty-en-verwenplein aanwezig en kunnen ambitieuze vrouwen speeddaten met coaches. Er is ook een schilderijenexpositie ‘Kwetsbaar en authentiek’ genaamd. Authenticiteit, altijd goed. Platgetrapt en doodgegooid in de rest van het land, maar in Alphen nog altijd actueel. Zou elke plaats de vrouwen krijgen die het verdient?

Open je hart, open je huis!
In Hoevelaken pakken ze het lekker cultureel aan. Er komen vrolijke violistes en er is een stadsdichteres. Ook zijn er leuke verantwoorde producten uit India. In Delft is een sjieke modeshow en kan men genieten van hapjes over de hele wereld. Gemaakt door kansarme vrouwen natuurlijk. Zeeland doet ook mee met Vrouwendag. Daar luidt het thema ‘Open je hart, open je huis’. Nou, dat laatste weet ik niet hoor. Ik woon niet echt in een toffe buurt, als alleenstaande ZZP-moeder die elk dubbeltje dertig keer moet omdraaien. Vorig jaar bijvoorbeeld werd de buurt geteisterd door gewapende overvallen waarbij moeders zoals ik bruut aan de verwarming werden vastgebonden. Dit gebeurde allemaal gewoon overdag en het duurde maanden voor het weer veilig was. Elke nacht vlogen er helikopters laag over het huis. U begrijpt, ik laat die deur liever dicht. Maar misschien als ik er zo’n contactclown bij geleverd krijg? Die schrikt de meest doorgewinterde crimineel nog af.

Studio Sport kijken en boeren laten
In Zoetermeer houden ze niet van half werk. ‘Schouders eronder, kijk vooruit!’ is daar het thema. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik word altijd erg moe als ik zoiets lees. Ik zet verdomme het hele jaar al overal mijn schouders ergens onder, de schouders zijn niet aan te slepen, hiero. Om over vooruitkijken maar te zwijgen. Scheel, zie ik er van. Boos klap ik de laptop dicht. Ze kunnen me wat vandaag, met hun Vrouwendag. Georganiseerd door verveelde parelkettingvrouwen die niet elke avond voor het slapengaan hoeven te piekeren over hoe ze het de volgende dag allemaal weer rond moeten breien. Flikker op met jullie dure verwenpleinen, jullie contactclowns, speeddate coaches, melige stadsdichters of kwetsbaar authentieke muziekgroepen die Zenzzz heten.
Ik ga gewoon lekker Studio Sport kijken en boeren laten. Met mijn hakken op tafel. Om pizza en bier roepen. En nu maar hopen dat er schaatsen is.