Spring naar de content

Het einde van de schoenmaat lijkt nabij

Het kan soms hard zoeken zijn naar die ene schoen, en dan ook nog in uw maat. Maar de strooptocht langs de talloze schoenenwinkels op zaterdagmiddag zou weleens verleden tijd kunnen zijn. Een Amerikaanse start-up legt zich namelijk toe op het printen van schoenen die precies naar uw voet zijn gevormd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Het in New York gehuisveste SOLS omarmt het 3D-printen volledig. Een jaar geleden was het bedrijf nog de eerste die 3D-geprinte correctieve inlegzolen verkocht, en nu zet het alweer een grote stap vooruit: er moeten binnenkort complete schoenen uit de printer rollen.

De toekomst
“Op een dag komt alles uit de 3D-printer,” gelooft SOLS oprichter Kegan Schouwenburg. De absolute precisie waarmee ontwerpen kunnen worden geprint maakt dat de traditionele fabricagemethoden weleens snel tot het verleden kunnen behoren, in elk geval bij schoenen, waar persoonlijk maatwerk belangrijk is.

SOLS levert dat maatwerk door vanuit drie verschillende hoeken foto’s van de voet te maken, en op basis daarvan een exact digitaal model op te stellen, en dan een product te printen dat volledig is gevormd naar de voet van de klant.

Speurtocht
Om op grote schaal inlegzolen en schoenen te kunnen produceren heeft SOLES samen met het Duitse 3D-printbedrijf EOS plannen om een grote fabriek te openen in Texas. Uiteindelijk zullen daar goed passende schoenen worden geprint op basis van foto’s die de klanten zelf hebben gemaakt met hun smartphones. Dat bespaart ons in de toekomst wellicht lange speurtochten langs de schoenenrekken.

Onderwerpen