Spring naar de content

Uber belooft werk voor miljoen vrouwen

De timing is uitstekend, en van toeval kan hier waarschijnlijk niet worden gesproken. Vlak na Internationale Vrouwendag – waarop nog eens duidelijk werd dat de verschillen tussen man en vrouw op de werkvloer nog altijd beschamend groot zijn – kwam taxidienst Uber dinsdag met de belofte dat er in 2020 één miljoen voor vrouwen voor het bedrijf zullen werken. Eén miljoen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het plan is het resultaat van een samenwerking tussen Uber en UN Women, een organisatie van de Verenigde Naties die zich wereldwijd inzet voor gelijkheid tussen man en vrouw – “een missie die alleen slaagt als alle vrouwen directe toegang hebben tot veilige kansen, waarbij ze hetzelfde verdienen als mannen”, zo lichtten Uber-topman Travis Kalanick en UN Women-directeur Phumzile Mlambo-Ngcuka toe in een verklaring.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wit voetje
Momenteel heeft de taxidienst wereldwijd honderdduizenden chauffeurs, waarvan er 160.000 in de Verenigde Staten werken. Van laatstgenoemde groep is slechts 14 procent vrouw. Hoe de man-vrouw verhoudingen in Europa zijn, is niet bekend, maar naar verwachting zullen de verschillen met de VS niet heel groot zijn.

Volgens Sall Yoo, General Counsel van Uber, is rijden voor het populaire bedrijf dankzij de flexibele werktijden ideaal voor bijvoorbeeld alleenstaande moeders. Chauffeurs mogen zelf per dag bepalen hoeveel (of weinig) ze willen rijden.

Met deze laatste actie lijkt Uber hard op weg een wit voetje te halen. En dat is nodig, want het bedrijf krijgt nogal wat kritiek te verduren. Zo spreken taxichauffeurs mét licentie van oneerlijke concurrentie en in veel landen is Uber bij wet verboden (zo ook in Nederland, waar chauffeurs zonder taxivergunning een flinke boete riskeren).