Spring naar de content

Cultuuragenda: Romeo & Julia, Look at me! en fotograaf Cor Jaring

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: De klassieker Romeo & Julia wordt op de planken gebracht door Het Zuidelijk Toneel, de tentoonstelling Look at me! in het Tropenmuseum in Amsterdam en een overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Cor Jaring.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Romeo & Julia
Een van de beroemdste liefdesverhalen uit de geschiedenis wordt opnieuw op de planken gebracht. De taal en de plot blijven behouden, maar regisseur Lucas de Man (1982) vertaalt het eeuwenoude verhaal van William Shakespeare wel naar deze tijd. De Man: “Durven we nog écht te kiezen voor de liefde? Mijn generatie is opgegroeid in grenzeloze vrijheid. Maar is die vrijheid ook daadwerkelijk bevrijdend? Voor het eerst is een generatie zélf verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. Maar wat kies je als alles kan? En hoe weet je dan of je de ‘juiste’ keuze maakt? Achter de minutieus opgebouwde façade van geluk en succes schuilt vaak angst om gekwetst te worden of alleen achter te blijven. En niets is kwetsbaarder dan je over te geven aan échte liefde.”

Romeo & Julia van Het Zuidelijk Toneel trekt tot en met 13 mei 2015 door het land. De complete speellijst vindt u hier.

Look at me!
Dagelijks delen miljoenen mensen een selfie op de sociale media. Maar het maken van een (zelf)portret is niet alleen iets van nu. Reden voor het Tropenmuseum om eens af te dalen in de depots en in de rijke fotocollectie op zoek te gaan naar oude en nieuwe fotoportretten. Uiteindelijk bleken deze meer met elkaar gemeen te hebben dan wij denken. De foto’s die worden geëxposeerd zijn onder te verdelen in drie thema’s: het negentiende-eeuwse koloniale Indonesië, de jaren vijftig en zestig (de onafhankelijkheidsperiode) in West-Afrika, en het multiculturele Westen van vandaag de dag. Nieuwsgierig? Haast u, want aanstaande zondag is de laatste dag dat u de tentoonstelling kunt bezoeken.

Look at me! is tot en met aanstaande zondag 15 maart 2015 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Look at me! TropenmuseumCor Jaring
Hij werkte zich op van havenarbeider tot fotograaf van internationale allure: Cor Jaring (1936-2013) is het prototype van een self-made man. In de jaren vijftig begon hij, toen nog werkzaam als havenarbeider in de haven van Amsterdam, met het fotograferen van de rafelranden van zijn leven. De slechte werkomstandigheden bijvoorbeeld. Internationaal bekend werd hij met zijn foto’s van de provo-beweging, het portret van John Lennon en Yoko Ono tijdens hun actie ‘Bed-In For Peace’ in het Amsterdamse Hilton Hotel en zijn foto’s van het dagelijks leven in Amsterdam. Nu zijn er twee tentoonstellingen van/over Cor Jaring. De eerste is Cor Jaring Fotograaf – Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975 in het Stadsarchief van Amsterdam, waarin een selectie van zijn werk uit dit roemruchte decennium wordt getoond. De andere tentoonstelling – Cor was hier – is samengesteld door bewonderaar en collega Sander Troelstra. Deze tentoonstelling toont veel onontdekt werk uit het privéarchief van Jaring, onder andere van zijn reis naar Japan.

De tentoonstelling ‘Cor Jaring Fotograaf – Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975’ is van 13 maart 2015 tot en met 12 juli 2015 te zien in het Stadsarchief van Amsterdam. Meer informatie daarover vindt u hierDe tentoonstelling ‘Cor was hier’ is van 14 maart 2015 tot en met 28 juni 2015 te zien in Huis Marseille in Amsterdam. Meer informatie daarover vindt u hier.

Cor Jaring. Foto: Sander Troelstra
Cor Jaring. Foto: Sander Troelstra