Spring naar de content

Ophef: Thalys schorst medewerker na petitie Amsterdamse vrouw

De Amsterdamse Mirjam van Heugten nam in februari afscheid van haar vriendin bij het instappen van de Thalys op Gare du Nord in Parijs. Tijdens het intieme samenzijn stapt een boze treinbegeleider naar het koppel en eist dat ze stoppen met kussen omdat dit ‘niet getolereerd’ wordt. Er ontstaat discussie waarbij de Thalys-medewerker de dames onder meer toevertrouwt dat hij geen probleem heeft met een man en vrouw die kussend afscheid van elkaar nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Van Heugten laat het er niet bij zitten en dient op 18 februari een klacht tegen de man in bij Thalys, maar krijgt in eerste instantie nul op het rekest. Ze besluit een petitie te starten waarin ze vraagt het Thalys-personeel zo op te leiden dat ze iedereen gelijk behandelen, lesbisch, homo, bi of hetero. De petitie kan al snel op veel steun rekenen, inmiddels staat de teller op ruim 56.000 ondertekenaars. En toen kwam de Thalys gisteren toch met een mededeling: ze zijn een onderzoek gestart wat heeft geleid tot de schorsing van de betrokken medewerker.

De damage control van de Fransen komt wat laat, aangezien de rel inmiddels groot nieuws is in Frankrijk en zelfs Groot-Brittannië. De ophef is extra pijnlijk omdat Thalys zich als een holebivriendelijk bedrijf profileert. Het nam deel aan de Amsterdamse Gay Pride en in 2013 kwam de treinvervoerder nog positief in het nieuws met een reclamecampagne waarin ook holebikoppels te zien zijn.

De petitie van Mirjam kunt u hier onderteken.

thalys_metro

722839-thalys

Onderwerpen