Spring naar de content

Trend: hippe jongemannen poseren in conservatief Egypte

Wandel een willekeurig park in de Egyptische hoofdstad Caïro binnen en je loopt ze massaal tegen het lijf: groepen hip geklede jongens die druk bezig zijn elkaar zo modieus mogelijk te fotograferen. Een tijdelijke trend, of daadwerkelijke maatschappelijke verandering in het doorgaans zo conservatieve land?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Famous, zoals de Egyptische trend heel toepasselijk heet, gaat erom je in een zo trendy mogelijke outfit te laten fotograferen en die foto’s vervolgens te verspreiden via social media. Jongeren wiens kiekjes in de smaak vallen bij de leden van Facebookgroepen met namen als Famous of Egypt, Famous of egypt – let op de hoofdletters – en Famous and Model’s People kunnen rekenen op nieuwe Facebookvrienden, -volgers en, in een zeldzaam geval, roem.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Famous

Roem en geld
Sonek Diab, een twintigjarige student Communicatie, is het boegbeeld van de Famous-beweging. Met ruim 44 duizend Facebookvolgers en zijn gezicht in verschillende tv-reclames is hij de belichaming van wat de andere Egyptische hipsters hopen te bereiken. Maar Famous representeert meer dan de hang naar roem en geld.

Egypte is niet het enige land waar de cultus rondom de eigen persoonlijkheid een hoge vlucht heeft genomen, ook in het Westen en andere delen van de wereld gaat er voor veel mensen immers geen dag voorbij zonder met getuite lippen een paar hippe selfies of een statusupdate op Facebook te hebben gemaakt. Toch is het bijzonder dat zo’n verijdeling ook in Egypte plaatsvindt, het land staat namelijk bekend als oerconservatief en vrouwonvriendelijk, zo schreven wij eerder al. Dat staat in schril contrast met de jongens die met behulp van Photoshop eigenhandig oorbellen, eyeliner en andere versiering aanbrengen op hun foto’s.

Egyptian dandiesFoto: Medoz/Facebook

Van macho naar vrijdenker
Volgens Raya Jalabi van The Guardian duiden de Famous-foto’s waarop Eyptische mannen zich van een ‘vrouwelijkere’ kant laten zien dan ook op een verschuiving in het manbeeld dat Egyptenaren erop nahouden. Aanleiding van die verschuiving is de Egyptische revolutie, denkt Famous-boegbeeld Sonek Diab. “Toen de Egyptische revolutie goed en wel voorbij was begonnen mensen hun eigen verlangens te volgen en Facebook te verkennen om te zien wat zich daar allemaal afspeelt.”

 

Onderwerpen