Spring naar de content

Geld overmaken? Dat kan straks ook via Facebook

Wil u een feestje plannen, dan is Facebook tegenwoordig uw beste vriend. Nodig gasten uit door een ‘event’ aan te maken, breng de sfeer er vast in door een lekkere feesthit op de pagina te plaatsen, en deel na afloop een album met de leukste foto’s. Wat meestal voor u overblijft is de rekening. Maar ook die kan binnenkort via het sociale netwerk worden gedeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Dinsdag presenteerde Facebook een nieuwe feature voor de berichtendienst Messenger, waarmee gebruikers makkelijk geld kunnen ontvangen of versturen. De nieuwe tool wordt de komende maanden in gebruik genomen in de Verenigde Staten.

Creditcard
Wie nog geld verschuldigd is aan een buurman, collega of studiegenoot, kan dat binnenkort met een simpele handeling aflossen. U begint een gesprekje (al is praten niet eens per se nodig) met uw ‘schuldeiser’, klikt het dollarteken aan dat boven in beeld verschijnt en kiest voor ‘betalen’. Wanneer de ander het bedrag heeft geaccepteerd, staat het na drie dagen op zijn of haar rekening.

Vooralsnog kunnen alleen debetkaarten voor de transacties worden gebruikt, omdat kredietkaarten te gevoelig zouden zijn voor fraude.

“Mensen maken al geld naar elkaar over om bijvoorbeeld de huur te betalen, of de rekening van een etentje te delen. Dus waarom deze gesprekken niet afmaken op de plaats waar ze ooit begonnen zijn?”, beredeneert Steve Davis, die het betaalprogramma van Facebook leidt, tegenover de site Mashable.

Facebook hoopt er met de nieuwe betaaldienst voor te zorgen dat gebruikers langer op het netwerk blijven hangen. In 2014 maakten volwassenen in de VS gemiddeld 21 minuten gebruik van Facebook; dat is zes procent van hun totale dagelijkse tijdbesteding op het internet. Hoewel het, na Google, de populairste bestemming van internetters is, mag het wat Facebook betreft dus nog wel wat meer worden.

In hoeverre gebruikers het aandurven hun bankgegevens te delen met een bedrijf dat niet bepaald bekend staat om de zorgvuldige bescherming van de privacy, zal in de toekomst blijken. Wanneer de betaaldienst ook voor Nederlandse Facebookers beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

Onderwerpen