Spring naar de content

Zien: het noorderlicht in Nederland

Wie niet beter wist, zal gisteravond gedacht hebben dat een gifwolk boven Noord-Nederland hing. Gelukkig was dit niet het geval. In het noorden kunt u gisteravond getuige zijn geweest van het noorderlicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het noorderlicht, ook wel het poollicht of het zuiderlicht genoemd, is een lichtverschijnsel in de atmosfeer van de aarde dat in het donker kan worden waargenomen. Gemiddeld komt dit natuurfenomeen zo’n zeven keer per jaar voor in Nederland, maar lang niet altijd is het zo goed zichtbaar als gisteravond. Waar meteorologen zich al langer verheugden op de mogelijke komst van het licht, zal de gemiddelde Nederlander gisteravond verrast naar buiten hebben gekeken. Of, zoals waarschijnlijk in de meeste gevallen, nadat ze eerst via sociale media op de hoogte waren gesteld. Degenen die niet in de buurt van het verschijnsel waren, werden via actieve twitteraars op de hoogte gehouden.

Weervrouw Helga van Leur had goede hoop.

En toen de duisternis viel, begon het lichtspektakel.

Het was prachtig, maar zo mooi als in IJsland wordt het noorderlicht natuurlijk niet snel. Daarom deze foto als afsluiter, voor de liefhebbers.

Onderwerpen