Spring naar de content

Documentaire: dit Japanse hotel is al 1.300 jaar familiebezit

Het werd 1.300 jaar geleden gesticht in de Japanse stad Komatsu: Houshi Ryokan, een traditioneel Japanse familiehotel dat alle dertien decennia in handen bleef van dezelfde familie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Japan is een land van traditie, bewijst dit eeuwenoude familiebedrijf. (Het oudste familiebedrijf in Japan is Nishiyama Onsen Keiunkan, een hotel dat sinds 705 bestaat.) Filmmaker Fritz Schumann – die in de documentaire The Valley of Dolls een Japans dorp vastlegde waar meer poppen dan mensen leven – zocht het hotel op, en maakte kennis met de 46e generatie eigenaren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Houshi Ryokan (‘ryokan’ laat zich vertalen als hotel of pension) is ontstaan rondom de heetwaterbron waar het als spahuis begon om de zieken te helpen. In zijn twaalf minuten durende documentaire laat Schumann alle pracht en praal van het hotel zien.

De film bejubelt niet alleen de levensduur van het familiebedrijf; Schumann richt zijn camera ook op moeder, die hoopt dat haar dochter omwille van romantiek trouwt, en op dochter zelf, die vreest voor haar toekomst. Ze heeft gestudeerd aan de universiteit, maar helpt nu Houshi Ryokan in stand te houden. Schumann legt de rauwe werkelijkheid bloot die schuil gaat achter de traditie.

Onderwerpen