Spring naar de content

Seksisme, intimidatie en racisme. Facebook aangeklaagd door oud-medewerkster

Chia Hong, voormalig werknemer van Facebook, klaagt het sociale medium aan voor seksisme, seksuele intimidatie en racisme. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf wordt aangeklaagd, maar – voor zover bekend – wel de eerste keer dat de klacht een situatie op de werkvloer betreft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Eerdere aanklachten tegen Facebook richtten zich voornamelijk op het privacybeleid van het de site. Zo werd de site ervan beschuldigd zich niet te houden aan Europese wetgeving wat betreft privacy en persoonsgegevens. De aanklacht van Hong richt zich echter specifiek op de periode dat zij werkzaam was voor het bedrijf.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hong was vanaf 2010 in dienst bij Facebook als productmanager en werd in 2013 ontslagen. Volgens Hong zou zij werkzaamheden verricht hebben die niets te maken hadden met haar functie. Ze moest onder andere feestjes organiseren en haar mannelijke collega’s daar voorzien van drankjes.

Maar blijft het niet bij. Zo zou Hong’s input naar eigen zeggen genegeerd zijn tijdens bijeenkomsten waarbij zij de enige vrouw was en zouden er meerdere denigrerende opmerkingen zijn gemaakt met betrekking tot het zorgen voor haar kind, thuis. Wat betreft racisme claimt Hong dat haar letterlijk gemeld is dat zij niet voldoende geïntegreerd was in het team doordat zij er ‘anders’ uitzag en sprak.

Ook het ontslag zelf was onrechtmatig, claimt Hong, omdat zij vervangen werd door iemand die minder gekwalificeerd was en minder ervaring had. Facebook heeft al laten weten zich te verdedigen tegen de aanklacht. Volgens het bedrijf wordt er op de werkvloer juist alles aan gedaan om gelijke behandeling te realiseren. Ook stellen ze bewijs te hebben dat Hong altijd eerlijk behandeld is.

Hong wordt bijgestaan door het advocatenbureau Lawless & Lawless, het bedrijf dat ook Ellen Pao bijstaat in haar seksisme-zaak tegen Kleiner Perkins. De advocaten eisen compensatie voor de emotionele schade die Hong zou zijn aangedaan, in combinatie met een compensatie voor het geld dat zij is misgelopen door haar ontslag. Wanneer de zaak in behandeling gaat, is niet bekend.