Spring naar de content

Cultuuragenda: Body Art, Scherven brengen geluk & Film en Pianola

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Deze week: de nieuwe tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum in Amsterdam, de theatervoorstelling Scherven brengen geluk van Marc de Hond en Film en Pianola: Lentekriebels, waarbij pianolamuziek zal worden gespeeld tijdens de vertoning van stomme films.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Body Art
Waarom passen mensen hun lichaam aan? Die vraag staat centraal bij de tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum in Amsterdam. Body Art toont lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en plastische chirurgie. In elke tijd en in elke cultuur versierden mensen hun lichaam, en gaven zij daarmee uitleg over zijn of haar identiteit. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit eigen collectie, en uit die van onder meer het MAS in Antwerpen en het Museum der Kulturen in Bazel.

De tentoonstelling ‘Body Art’ is van 20 maart 2015 tot en met 30 augstus 2015 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Scherven brengen geluk
“Wat is er erger: in een rolstoel zitten, of de zoon zijn van Maurice de Hond?” In de voorstelling Scherven brengen geluk, de eerste solovoorstelling van presentator Marc de Hond, vertelt de nieuwbakken theatermaker hoe het grootste drama in zijn leven (De Hond raakte op 25-jarige leeftijd tot zijn middel verlamd) uiteindelijk tot veel moois heeft geleid. En invalide zijn brengt ook de nodige voordelen met zich mee: “Je hebt namelijk het perfecte excuus om niet mee te hoeven doen in gênante polonaises, je parkeert je auto overal gratis en hebt altijd de beste plek bij concerten ook al kom je als laatste binnen.”
Stand-upcomedy wordt het in ieder geval niet, grapt hij op zijn website, maar er mag best gelachen worden om iemand in een rolstoel.

Zaterdag 21 maart staat Marc de Hond met zijn voorstelling ‘Scherven brengen geluk’ in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Een complete speellijst vindt u hier.

Film en Pianola: Lentekriebels
Een stomme film mag dan weliswaar geen geluid bevatten, toch was het niet vaak stil tijdens een filmvoorstelling aan het begin van de vorige eeuw. Onder meer de pianola was indertijd (1895-1930) een populair instrument om de beelden luister bij te zetten. Speciaal geprepareerde pianolarollen werden in een omgebouwde piano geplaatst. De piano ging op deze manier automatisch spelen.
Filmpianist Yvo Verschoor organiseert elke maand een filmavond annex filmconcert in Het Pianola Museum in Amsterdam, om deze muziek van weleer te eren. Zaterdag 21 maart is het thema Lentekriebels.

‘Film en Pianola: Lentekriebels’ is op zaterdag 21 maart 2015 te bezoeken in Het Pianola Museum, Westerstraat 106 in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.