Spring naar de content

Kluis met duizenden nooit uitgebrachte nummers: zó wordt Prince onsterfelijk

Hij brengt al veertig jaar bijna elk jaar een nieuw album uit. Dat is al een ongekend hoge productie. Maar de Amerikaanse poplegende Prince blijkt in de tussentijd nog veel meer muziek gemaakt te hebben: in een kluis onder zijn studiocomplex Paisley Park in Chanhassan zouden zo’n tweeduizend nooit eerder uitgebrachte nummers liggen, genoeg om ruim honderd albums mee te vullen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In de BBC-documentaire Hunting for Prince’s Vault gaat journalist en Prince-adept Mobeen Azhar op zoek naar het verhaal achter deze kluis. Al jaren gaat namelijk het gerucht dat er een bankkluis vol nieuwe muziek van Prince zou zijn, maar nooit werd er over gesproken. Verschillende mensen waar Prince mee heeft samengewerkt bevestigen het bestaan van de kluis. Volgens drummer Michael Bland is slechts een kwart van alle muziek die Prince tot nu toe heeft gemaakt uitgebracht, saxofonist Eric Leeds denkt dat dit slecht vijf tot tien procent is. “De rest ligt allemaal in die kluis.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Tweeduizend nummers
Volgens achtergrondzangeres en danser Catherine Glover moeten er minimaal tweeduizend nooit uitgebrachte nummers in de kluis liggen (door de geïnterviewden omschreven als ‘een bankkluis met een dikke stalen deur met cijfercombinatie, zo groot als een kleine kamer’), genoeg om nog minimaal honderd albums mee te vullen. Er wordt geopperd dat Prince zichzelf zo als het ware over zijn eigen dood heen wil tillen: met de inhoud van deze kluis zou His Purple Majesty tot ver na zijn dood de hitlijsten kunnen bestormen. Hopelijk moeten we dus nog heel lang wachten op al dit onbekende materiaal.

De documentaire Hunting for Prince’s Vault is hier in zijn geheel te beluisteren.