Spring naar de content

Nieuw middel tegen alzheimer doet hoop herleven

Vrijwel elke veel voorkomende ziekte kent vandaag de dag een effectieve behandeling. Is een aandoening niet te genezen, dan kan het verloop van de ziekte in elk geval flink vertraagd worden met hulp van allerlei medicatie. Zo niet de ziekte van Alzheimer, voor mensen die door de aandoening worden getroffen zit er weinig anders op dan de cognitieve achteruitgang te ondergaan. Een nieuw medicijn is echter in ontwikkeling, en de eerste testresultaten zijn veelbelovend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Het is niet voor het eerst dat farmaceutische bedrijven en hun investeerders de hoop op een nieuw, experimenteel medicijn tegen alzheimer vestigen, tot nu toe tevergeefs. Eerdere middelen konden de belofte niet waarmaken: na succesvolle eerste testrondes bleken ze in grotere onderzoeksgroepen niet of nauwelijks te werken. Zal het ditmaal anders lopen?

Bijzonder effectief
Het experimentele medicijn, aducanumab, overtreft tot nu toe in elk geval alle verwachtingen. Het is getest onder een groep van 166 patiënten die op willekeurige wijze aducanumab kregen toegediend of een placebo. Het middel wist de cognitieve achteruitgang van de alzheimerpatiënten sterk te vertragen. Op een dertigpuntsschaal gingen placebogebruikers er gedurende het jaar gemiddeld 3,14 punten op achteruit, terwijl de situatie van aducanumabgebruikers een stuk langzaam verslechterde: met 0,58 punten bij gebruik van een hoge dosis en 0,75 bij een gemiddelde dosis.

Sterke bijwerkingen
Hoewel het enthousiasme groot is onder analisten en onderzoekers, wordt die getemperd door de sterke bijwerkingen die het middel veroorzaakt. Net als bij veel andere medicatie in dezelfde klasse als aducanumab kan er namelijk een sterke zwelling in de linkerhersenhelft van patiënten optreden. Maar liefst 55 procent van de proefpersonen die een hoge dosis gebruikten én een genetische variatie hadden die het risico op alzheimer vergroot, kreeg te maken met de zwelling, tegen 17 procent van de patiënten die een dergelijke genetische variatie niet hadden.

Sterke bijwerkingen of niet, alzheimerexperts zijn onder de indruk van de resultaten, wel waarschuwen ze voor overmatig enthousiasme. Aducanumab is namelijk niet het eerste middel tegen de ziekte van Alzheimer dat er in eerste testrondes veelbelovend uitkwam, maar tijdens daaropvolgende tests in grotere onderzoeksgroepen niet bleek te werken.