Spring naar de content

Opmerkelijk: ruïne is mogelijk nazi-schuilplaats

Argentijnse archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan in de jungle. Op de grens met Paraguay zijn mogelijk drie vervallen nazi-schuilplaatsen ontdekt. Bij de ruïnes werden Duitse munten uit 1938-1941 en een porseleinen bord – afkomstig uit Duitsland –  gevonden. Op de munten staan swastika’s afgebeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De onderzoekers zijn zo goed als zeker dat hun vondst in verband kan worden gebracht met nazi-Duitsland. “We kunnen geen andere verklaring bedenken waarom iemand kosten noch moeite zou sparen om dit te bouwen. Vooral in zo’n onbereikbare locatie die ver van de lokale bevolking lag,” zei Daniel Schavelzon, de leider van de groep archeologen die de drie ruïnes in naam van de universiteit in Buenos Aires onderzoekt.

Volgens Schavelzon wijst de ruïne op een geheim plan van de nazi’s dat al tijdens de oorlog in gang werd gezet. De afgebrokkelde schuilplaatsen zijn mogelijk drie van de schuilplaatsen die nazi’s lieten bouwen als voorbereiding op een nederlaag. Ze waren bedoelt om hooggeplaatste nazileiders onderdak te bieden. “Er werden ruïnes gebouwd in de woestijn, in de bergen, op een cliff of de jungle,” weet Schavelzon.

De drie ruïnes staan in het huidige natuurpark Teyu Cuare. Hoewel de afgebrokkelde bakstenen zijn begroeid met mos en planten steken de ruïnes erg af bij hun omgeving. De gebruikte bouwmaterialen wijken ook af van andere gebouwen in de regio. In onderstaande video ziet u de beelden van de vondst:

Vluchtplan
Het was al langer bekend dat grote nazileiders naar Argentinië zijn gevlucht na de Tweede Wereldoorlog. De toenmalige president Juan Perón verwelkomde duizenden nazi’s en fascisten. De bekendste oorlogsmisdadiger die naar Argentinië vertrok was Adolf Eichmann. Hij leefde enkele jaren onder de schuilnaam Ricardo Klement. Andere naziofficieren die naar Argentië trokken waren: Joseph Mengele, Walter Kutschmann, Josef Schwammberger, Eduard Roschmann en Wilfred Von Oven. Het is onwaarschijnlijk dat een van hen de schuilplaats ook daadwerkelijk in gebruik heeft genomen omdat zij werden opgevangen van de toenmalige Argentijnse president.