Spring naar de content

Opmerkelijk: Frankrijk weert modellen onder de 55 kilo toch niet

Vorige week werd bekend dat Frankrijk mogelijk een wetsvoorstel zou aannemen dat dunne modellen de toegang tot de catwalk ontzegt. Het voorstel deed het nodige stof opwaaien, en werd vorige week alsnog afgewezen door het parlement op grond van discriminatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Het wetsvoorstel was een reactie op het gemiddelde gewicht van modellen in Frankrijk, dat de laatste jaren sterk zou zijn afgenomen. Indien aangenomen, zou de wet voorkomen dat vrouwen met ondergewicht in aanmerking komen voor modellenwerk. Bedrijven die zich niet aan de wet houden, kunnen boetes tot 75.000 euro verwachten.

Het wetsvoorstel schreef ook voor dat modellen een medisch certificaat moeten inleveren, dat bewijst dat zij een BMI hebben van minstens 19. Dit staat gelijk aan een persoon die zo’n 55 kilo weegt en 1 meter 70 lang is. Na het leveren van een dergelijk certificaat zouden de modellen nog meerdere keren gekeurd moeten worden om te controleren of zij een gezond gewicht hebben.

Volgens politicus Olivier Véran, die het wetsvoorstel schreef, hebben modellen vandaag de dag veelal te lijden onder designers en modebedrijven, die modellen dwingen om steeds dunner te worden. Dit resulteert volgens de politicus in een beeld dat gevaarlijk kan zijn voor jongeren. “Het is ontoelaatbaar om ondervoeding op deze manier te promoten en commercieel uit te buiten,” aldus Véran. In Frankrijk lijden 30.000 tot 40.000 mensen, voornamelijk tieners, aan anorexia.

De wet is niet aangenomen omdat het mensen met een laag lichaamsgewicht zou discrimineren, en dat is in strijd met de Franse grondwet. Aanvankelijk ontving het wetsvoorstel al veel kritiek. Zo zou het BMI niet genoeg zeggen over de gezondheid van een persoon. Daarbij werd ondergewicht direct geassocieerd met anorexia, wat dunne vrouwen wegzet als ziekelijk. In de strijd tegen anorexia worden veel dunne vrouwen bestempeld als ziek en onwenselijk op de catwalk, wat volgens velen onterecht is en zelfs een vorm van body shaming – hierbij wordt iemand negatief bejegend of belachelijk gemaakt vanwege zijn of haar lichaam.

Olivier Véran heeft nu bekend gemaakt zijn voorstel te herschrijven, in de hoop dat het alsnog wordt aangenomen door het Franse parlement. Naar verwachting zal er later dit jaar opnieuw naar zijn voorstel worden gekeken.

Onderwerpen