Spring naar de content

Overzicht: de heftige reacties op breuk Clarkson en BBC

Gisteren maakte de BBC officieel bekend dat Jeremy Clarkson ontslagen is bij het programma Top Gear. De schorsing van de presentator – 10 maart – zorgde al voor de nodige ophef, maar zijn definitieve ontslag maakt veel los. Niet alleen tekenden meer dan een miljoen fans een petitie om Clarkson zijn baan terug te geven, ook werd een aantal nare verwensingen naar het hoofd van BBC-producent Tymon geslingerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Het ontslag volgde nadat Clarkson mot kreeg met Top Gear-producent Oisin Tymon. Volgens de BBC zou Clarkson boos zijn geweest toen er na een dag filmen geen warme maaltijd klaarstond. Vervolgens zou de presentator Tymon geslagen hebben, waarna hij zich naar de eerste hulp moest begeven. Clarkson heeft zichzelf aangegeven bij de BBC; Tymon zelf zou geen aanklacht hebben ingediend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Tymon is dus vrij van schuld aan het ontslag, maar fans van het programma lijken daar anders over te denken. De petitie om Clarkson zijn functie terug te geven was op het moment van schrijven ondertekend door meer dan 1,04 miljoen personen. Daarnaast hebben honderden kijkers aangegeven geen kijkgeld meer te willen betalen aan de omroep nu Clarkson geen onderdeel meer is van Top Gear.

Producent Tymon heeft meerdere doodsbedreigingen via Twitter ontvangen waarbij één gebruiker refereerde aan het bezoek aan de spoedeisende hulp, na het gevecht met Clarkson: “Oision Tymon moest naar de eerste hulp, laten we hopen dat hij HEEL snel ook het mortuarium bezoekt.” Andere berichten insinueren dat het geweld jegens Tymon gerechtvaardigd zou zijn.

Clarkson zelf heeft niet gereageerd op het ontslag. Fans vroegen hem zich te distantiëren van de doodsbedreigingen die geuit werden naar Tymon, maar ook daar is hij niet op in gegaan.

Een greep uit de reacties op Twitter.

De BBC laat weten de stekker niet direct uit Top Gear te zullen trekken, maar stelt dat het een lastige opdracht is om het programma door te zetten zonder Clarkson. Mede-presentator James May wilde niet te veel kwijt over de toekomst van het programma, maar noemde het ontslag een tragedie en verklaarde dat de drie presentatoren – Clarkson, hij en Richard Hammond – als een trio functioneren. Een andere toekomst voor het programma zou ‘veel denkwerk met zich meebrengen’, aldus May.

Clarkson heeft inmiddels zijn twitterbiografie veranderd naar ‘I used to be a presenter on the BBC2 motoring show, Top Gear’. Op May’s profiel is te lezen dat hij een ‘Former TV presenter’ is, wat vragen oproept over May’s toekomst bij de BBC.

Onderwerpen