Spring naar de content

Wetenschappers: te veel slaap schadelijk voor gezondheid

De wetenschap houdt zich graag bezig met de effecten van slaap, zo veel dat er een volledig wetenschappelijk vakblad genaamd Sleep Science aan is gewijd. Veel van de gepubliceerde onderzoeken richten zich op de nadelige effecten van een slaaptekort, maar ook een teveel aan slaap lijkt gerelateerd te zijn aan een slechte gezondheid: mensen die veel slapen krijgen vaker een beroerte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Tegenstrijdig
Veel van de wetenschappelijke publicaties die in de media verschijnen lijken behoorlijk tegenstrijdig. Neem bijvoorbeeld wijn: eerst is een glaasje rood goed voor de gezondheid, dan weer slecht om vervolgens opnieuw tot medisch wonder te worden verklaard. Dat de waarheid in werkelijkheid ergens in het midden ligt, en dat een glas rode wijn zowel positieve als nadelige effecten op de gezondheid heeft, geldt waarschijnlijk voor meer wetenschappelijke onderzoeken die elkaar in de eerste instantie lijken tegen te spreken.

Studies naar slaap hebben zich tot nu toe bijna uitsluitend gericht op de effecten van (chronisch) slaaptekort, en de bevindingen zijn niet mals op dat gebied. Zo neemt het risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten toe, gaat uw concentratie eraan en wordt ons geheugen ook nog eens onbetrouwbaar.

Hersenbloeding
Een recente studie van de University of Cambridge gooit het over een andere boeg en richt zich op potentiële nadelige effecten van een teveel aan slaap. De voorlopige conclusie: te veel slapen gaat samen met een hoger risico op beroertes.

Na de slaappatronen van 10.000 mensen te hebben geobserveerd gedurende een periode van bijna tien jaar – waarin 346 deelnemers een beroerte kregen – bleek er een duidelijk verband te bestaan tussen een lange nachtrust en het risico op een beroerte. Mensen die langer dan acht uur per nacht slapen hebben 46 procent meer kans op een beroerte dan gemiddeld.

“Het is duidelijk dat er een link is tussen langer slapen dan gemiddeld en een hoog risico op een beroerte,” aldus Yue Leng, één van de betrokken onderzoekers.

Kip of ei
Dat er een relatie bestaat tussen lang slapen en het krijgen van een beroerte betekent overigens niet dat lange nachten ook daadwerkelijk de oorzaak hoeven te zijn van een hersenbloeding. Het is goed mogelijk dat mensen met een hoger risico op beroertes proberen om zichzelf te ‘behandelen’ met een extra lange nachtrust.

Net als de vele studies naar de gezondheidseffecten van wijn spreken de resultaten van deze studie de bestaande ideeën over slaap niet per se tegen. Ook een nachtrust van minder dan zes uur deed het risico op een beroerte stijgen, maar dan met 18 procent.

Onderwerpen