Spring naar de content

Pijnlijk: Facebookvrienden feliciteren Gerrit Komrij (1944-2012) massaal met zijn verjaardag

Het blijft een raar fenomeen: dode vrienden die voortleven op de sociale media. Zo kan het zijn dat je – jaren na het overlijden van je online connectie – nog berichten van hem of haar ontvangt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Facebookvrienden van de in 2012 overleden schrijver, dichter en bloemlezer Gerrit Komrij kregen vandaag zo’n melding. Goedbedoeld plaatste Facebook een verjaardagsherinnering op enkele honderden tijdlijnen: ‘Gerrit Komrij is vandaag jarig. Feliciteer hem met zijn verjaardag.’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een goede vriend weet natuurlijk dat je bent overleden, en plaatst hooguit een troostrijk berichtje op je pagina voor de nabestaanden. Op de pagina staan dan ook tal van berichten met deze strekking. Pijnlijk wordt het pas als de online vriend of vriendin op de hoogte is van het verscheiden.

Ondanks het feit dat Gerrit Komrij al drie jaar niet meer verjaart, en ondanks het feit dat hij een bekend schrijver en dichter is en zijn dood overal in het nieuws is geweest, stroomt zijn tijdlijn vandaag vol met gelukswensen van mensen die blijkbaar niet weten dat hij is overleden. Het jaarlijkse Gerrit Komrij-feliciteren is weer in volle gang.

GK3

GK1

gk11 GK12


GK4

GK9
GK5 GK6

Ook zangeres en presentatrice Marga Bult weet blijkbaar niet dat de jarige al enkele jaren geleden overleed.

GK2 M