Spring naar de content

VVD gebruikt PVV-tactiek: werp een stuk rood vlees in de arena

Ze hebben het waarschijnlijk van de PVV afgekeken: lanceer een onrealistisch plan waarmee je aan je partijprofiel werkt en waarmee je je tegenstanders de gordijnen in jaagt. Succes gegarandeerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De VVD (op winst in de laatste peilingen) zette dit weekend opnieuw de verhoudingen in de coalitie op scherp. Voor de derde keer in korte tijd komt de partij met een omstreden voorstel dan wel proefballon waar compleet links op aanslaat als een hond op een hondenfluitje. En wederom spinnen de liberalen er garen bij.

Na weer een week met gedoe over uitstelling van de beursgang van ABN door PvdA-minister Dijsselbloem en de zetelroof van ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers, ontstond de ophef ditmaal na het zaterdaginterview van fractievoorzitter Halbe Zijlstra. In de Volkskrant zette de VVD’er zijn ‘dictatorplan’ waarin hij bepleit ‘het opgeheven vingertje’ achterwege te laten en vaker met dictators samen te werken omdat ze voor relatieve rust in de regio zorgen (ofwel: ze afzetten levert meer gedoe op).

Dat de VVD hier nauwelijks invloed op heeft, en dat er ook echt niets aan het kabinetsbeleid zal veranderen, weerhield linksch Nederland er niet van en masse vol afschuw te reageren. “Onverantwoord, kortzichtig en contraproductief”, aldus PvdA-leider Samsom.

Dezelfde ophef ontstond kort geleden toen Mark Rutte tijdens de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten het oorlogsrecht wilde toepassen op jihadisten: Nederlandse jihadisten zouden beter kunnen sterven in Syrië dan terugkeren, een opmerking die weliswaar als ‘premier-onwaardig’ werd bestempeld, maar de VVD electoraal geen windeieren legde (en niet tot verandering van beleid leidde). Vorige week ontstond er groot rumoer toen de VVD het plan lanceerde om de Europese grenzen te sluiten voor asielzoekers. Geenszins haalbaar en dus al snel weer ingetrokken, maar compleet links hing weer in de gordijnen met reacties als ‘onacceptabel’ (PvdA) en ‘stuitende schaamteloosheid’ (GroenLinks).

De VVD past hiermee effectief de PVV-tactiek toe: met controversiële plannen bepaal je de agenda, zet je het debat naar je hand en het is de perfecte manier om jezelf te profileren wanneer iedereen zich tegen je plan afzet.

In 2011 hield premier Mark Rutte de Tweede Kamer eens voor dat hij niet op elk voorstel van de PVV ging reageren omdat hij op die manier wel bezig kon blijven. “Het hoort bij de stijl van de heer Wilders om af en toe een stuk rood vlees de Kamer in te smijten,” aldus Rutte destijds.

Inmiddels lijkt de VVD zich de tactiek behoorlijk eigen te hebben gemaakt. Geestig genoeg is de kritiek van de PVV op de plannen van de VVD dat het ‘losse flodders zijjn’.