Spring naar de content

Google begint steeds meer terrein in Europa te verliezen

Het Engelse Hooggerechtshof heeft besloten Apple-gebruikers het recht te geven om Google juridisch aan te pakken. Het is wederom bewijs dat de macht van Google in Europa afbrokkelt. Steeds meer rechters in Europa vinden dat Europese burgers ook op het internet Europese privacyrechten moeten hebben, ook al is Google niet gevestigd op Europees grondgebied.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

In deze Engelse zaak staat de Apple-internetbrowser Safari centraal. Gebruikers van Apple-apparatuur (iPhone, iPad of MacBook) gebruiken standaard Safari, een browser die door Apple heel aardig is beveiligd tegen schadelijk materiaal. Dit betekent ook dat het voor firma’s als Google in beginsel onmogelijk is om ‘big data’ te verzamelen, gegevens waarmee Google geld verdient. In een tijdsbestek van negen maanden – in 2011 en 2012 – wist Google die beveiliging echter met een handigheidje te omzeilen, een handigheidje dat door de onoplettende gebruiker niet op te merken was.

Een groep oplettende Apple-gebruikers spande echter een rechtszaak aan tegen Google en won deze, ook al beweerde de internetzoekgigant dat het Britse recht op privacy niet van toepassing was omdat Google er statutair niet is gevestigd en omdat de klagers akkoord waren gegaan met bepaalde gebruiksvoorwaarden. Google ging in hoger beroep, maar heeft nu dus opnieuw verloren, waarmee onomstotelijk vaststaat dat de Engelse rechten ook van kracht zijn op het internet. Daarmee hebben in ieder geval miljoenen Engelse Apple-gebruikers nu het expliciete recht om Google aan te klagen voor misbruik van hun persoonlijke gegevens – zoals locatie, shopgewoonten en surfgedrag. In de Verenigde Staten is Google overigens in een soortgelijke zaak al een tijd geleden beboet door de Federal Trade Commission (FTC), dus dat schept een aardig precedent.

Het is bepaald niet de eerste keer dat Google botst met het privacyrecht in Europese landen: er is natuurlijk in de eerste plaats het ‘recht om vergeten te worden’, dat de Europese Commissie Google vorig jaar heeft opgelegd – wat inmiddels tot honderdduizenden verzoeken van Europeanen heeft geleid om links te verwijderen. Tot dusver weigert Google dat wereldwijd te doen, maar beperkt het bedrijf zich tot het Google-adres van het land van de verzoeker, zodat de handige internetter de pagina alsnog zou kunnen vinden.

Tot slot staat Google ook nog harde maatregelen en miljoenenboetes te wachten, afkomstig uit Europa. Het bedrijf zet namelijk nog steeds de eigen diensten hoog in de zoekresultaten, en plaatst concurrenten laag in de lijst, of soms helemaal niet.

Onderwerpen