HP/De Tijd 04: majesteitsschennis, hermelijnvrees & het Oranjesprookje
De vierde HP/De Tijd van dit jaar is uit! Een koningsspecial voor zowel republikeinen als monarchisten, over majesteitsschennis, hermelijnvrees, het Oranjesprookje en heel veel meer.
Charmante controlfreak
Twee jaar zwaait Willem-Alexander nu de scepter. Wat vinden we van hem? Intimi houden hun kaken stijf op elkaar, mensen die hem beroepsmatig kennen, noemen hem losjes en geestig, maar ook een eigenwijze driftkikker. Astrid Teunissen maakte de balans op van twee jaar koningschap.
Koninklijk Theater
Nog niet zolang geleden moest je enorm oppassen met grappenmakerij ten koste van de Oranjes. Voor je het wist, zat je in de cel wegens majesteitsschennis. Maar tegenwoordig mag er veel. Té veel, vinden sommigen. Emma Brunt zocht de grens op tussen satire en majesteitsschennis.
Royaltywatchers
Ze bestuderen alle drie het koningshuis en schreven er diverse boeken over. Dorine Hermans als historica, Remco Meijer en Jan Hoedeman als journalisten van de Volkskrant. Drie royaltywatchers over de vergaande invloed van de Oranjes, hun opvliegende karakter en de noodzaak om het sprookje in stand te houden.
Workaholic en theaterbeest
Na zijn laatste voorstelling, Genesis, vertrekt hij in mei na ruim twee decennia als regisseur bij het Nationale Toneel. Afscheidsgesprek over moeizaam zalen vullen, de nieuwe zakelijkheid en zzp’er worden op je zestigste. 43 vrijpostige vragen aan Johan Doesburg.
Fotomomentje
De Oranjes en de pers – het is geen gelukkig huwelijk. Dat straalt af van de kiekjes die het journaille bij hoge uitzondering van de koninklijke familie mag maken. Bert Nijmeijer reisde af naar Lech, en peilde de stemming. Heet nieuws: de koning vond het een heerlijk weertje.
AH-Erlebnis
Albert Heijn is niet langer oppermachtig in supermarktland. Concurrenten, Jumbo en Lidl voorop, knagen aan de hegemonie van de hofleverancier. Waar ging het mis? En wat moet AH doen om de klant terug te winnen? Jan Smit ging op zoek naar antwoorden.
Wij houden van oranje
Vlaggen, toeters, petjes, pruiken – waar komen die kleurige parafernalia toch vandaan? Een reis naar de bron de bron in Bergentheim, Overijssel.
Eddy Terstall
Films maken in Nederland is geen vetpot, stelt hij vast. Maar klagen doet hij niet – hij leidt evengoed, op zijn manier, een bourgondisch leven in de Amsterdamse Jordaan. Cineast, kroegtijger en onbezoldigd criticaster van de PvdA Eddy Terstall gaat te biecht bij Jojanneke van den Berge.
Morrend volk
Op bijna zeventien miljoen Nederlanders is het niet veel, de pakweg drieduizend mensen die zich tegen de monarchie verzetten. Onbegrijpelijk dat de rest het zomaar pikt, vinden zij. Maar de antimonarchisten houden de moed erin. Renate van der Zee zocht ze op.
Verder: Mr. G.H.B. Hiltermann reconstrueert zijn desastreuze visite aan Brussel, Frits Huffnagel schrijft over zijn liefde voor de Oranjes (en zijn moeder), en Dries Muus beschouwt het literaire genre ‘zkv’. In de Feitenfirma een terugblik op de financiële geschiedenis van de koninklijke familie, actrice Halina Reijn legt haar ziel bloot in het Zelfportret, RTL-nieuwslezer Rick Nieman biedt een kijkje in zijn culturele agenda en Gerdi Verbeet bespreekt Nederlandse vrouwen in een toppositie. Plús: opzienbarende adviezen van dokter Cortvriendt, auteur van Hoe word je 100?, en een voorpublicatie uit De onderwaterzwemmer, de nieuwe roman van P.F. Thomése.
Het aprilnummer van HP/De Tijd ligt nu in de winkel. Lees HP/De Tijd hier direct digitaal met een euro korting, of sluit hier een voordelig abonnement af.