Spring naar de content

Cultuuragenda: Gare du Nord, fotograaf Geert Goiris & de Meiden van Kots

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: jazzband Gare du Nord treedt op in het Musis Sacrum in Arnhem, de Belgische fotograaf Geert Goiris heeft zijn eerste solotentoonstelling in Nederland (in FOAM) en de meiden van Toneelgroep Kots zijn gestart met een crowdfundingproject.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Gare du Nord
Een nieuwe bezetting, een nieuwe tour, een nieuw geluid: met de theatertour Undressed laat de Nederlands/Belgische jazzband Gare du Nord  voor het eerst sinds drie jaar weer wat van zich horen. De band, bekend van nummers als Marvin & Miles, We Still Grow en You’re My Medicine, slaat een nieuwe weg in nadat Ferdy Lancee – een van de oprichters van de band – de groep onlangs heeft verlaten. De formatie van de band is hier en daar veranderd, maar grotendeels hetzelfde gebleven. Oude nummers zijn voor deze theatertour van een frisse, nieuwe jas voorzien en ook nieuw repertoire wordt gebracht. Later dit jaar verschijnt overigens ook een nieuw album van de zeskoppige formatie: Stronger!.

‘Gare du Nord: Undressed’ speelt op zaterdag 4 april in het Musis Sacrum in Arnhem. Verder deze maand onder meer nog te zien in Haarlem, Zwolle en Helmond. De gehele speellijst van de theatertour vindt u hier.

Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies
De uit Antwerpen afkomstige fotograaf Geert Goiris (Bornem, 1971) wordt gezien als een van de beste Belgische fotografen van zijn generatie. Zijn werk wordt internationaal gewaardeerd en werd de voorbije jaren al getoond in tal van musea. Toch is hij in Nederland nog relatief onbekend. Daar moet de tentoonstelling ‘Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecie’ in FOAM Amsterdam verandering in brengen. Volgens de website van het fotomuseum is het werk van de fotograaf als volgt te omschrijven: “Zijn gelaagde foto’s van sublieme landschappen, modernistische architectuur en geheimzinnige portretten bezitten een vreemde, onwerkelijke schoonheid waarin tijd en ruimte opgeheven worden en die vaag doen denken aan de beeldtaal van post-apocalyptische speelfilms.” Zo, die staat. Tijd om zelf het mystieke werk van Geert Goiris eens te ontdekken.

Dead Bird. Geert Goiris, 2008
Dead bird. Geert Goiris, 2008

De tentoonstelling: ‘Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies’ is nog tot en met 24 mei 2015 te zien in FOAM Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

De Meiden van Kots
Ze deden in Holland’s got talent auditie met een lied over een onenightstand met een kale man. Marleen van Zon (20) en Stephanie Smit (27), tezamen ‘De Meiden van Kots’ of: ‘Toneelgroep Kots’, hadden vast niet gedacht dat ze daarmee nog eens in de finale van de talentenjacht zouden belanden. Maar met Gordon in de jury gebeurde dat toch.
In een interview met het Parool vertelt Stephanie wat zij de mensen bieden. “Mensen willen seks, poep en viezigheid.” De dosis pies-, poep- en seksgrapjes is dan ook vrij hoog in de optredens van deze jonge theatermaaksters. Momenteel staan ze op de planken met een try-out van hun voorstelling Van de Randgevallen. Om deze voorstelling in november in première te laten hebben de dames een crowdfundingproject opgezet. Meer informatie vindt u via deze link.

Op zaterdag 3 april 2015 treedt toneelgroep Kots op in theater De Cameleon in Amsterdam, met een try-out van de voorstelling ‘Van de Randgevallen’ Later deze maand staan ze onder meer nog in Tilburg en Utrecht op de planken. 

Onderwerpen