Spring naar de content

Hoe Turkse internetproviders WordPress platlegden

Van internetcensuur is de Turkse overheid niet vies, dat is bekend. Premier Erdoğan heeft zijn pijlen al vele malen op sociale media gericht, en in de nieuwste zaak heeft de Turkse rechter internetproviders de populaire blogsite WordPress laten blokkeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Een Turkse rechtbank oordeelde vorige week dat één bericht op een blog binnen het domein van WordPress geblokkeerd moest worden. De exacte reden hiervoor is niet helemaal duidelijk. Het lijkt te gaan om een bericht waarin een professor een andere academicus beschuldigt van plagiaat. Veel internetproviders in Turkije besloten echter alles wat op WordPress verschijnt te blokkeren. Dit gaat om ongeveer 60 miljoen blogs.

Volgens de papieren, die nu online zijn in te zien, is de uitspraak in eerste instantie alleen gedaan over die enkele blogpost. Ook valt te lezen waarom alle sites en blogs van WordPress zijn geblokkeerd: het is technisch gezien moeilijk om één post te blokkeren, en de internetproviders hebben het recht om een heel domein plat te leggen.

De Turkse autoriteiten zijn een groot fan van blokkades. Volgens een anonieme groep activisten, die data verzamelt over geblokkeerde websites in Turkije, zouden er momenteel 70.000 websites geblokkeerd zijn, waarbij maar in 3 procent van de gevallen de rechter tussenbeide kwam.

Vorig jaar kwam premier Erdoğan frequent in het nieuws omdat hij zowel Twitter als YouTube wilde verbieden. Ook Facebook werd niet gespaard: facebookpagina’s die de profeet Mohammed beledigden werden geblokkeerd. Vorige maand nog kreeg een journalist nog vijf maanden celstraf opgelegd, voor het beledigen van de premier op sociale media. Eerder al kreeg een student een maandelange celstraf opgelegd omdat hij de president een dictator zou hebben genoemd. Het blokkeren van WordPress is al eerder voorgekomen in Turkije, toen Erdoğan nog geen president was. In 2007 nog werd het domein geblokkeerd omdat een blogger zich negatief had uitgelaten over publicist Adnan Oktar.