Spring naar de content

Morgan Ruben maakt tijdcapsules voor bedreigde plantensoorten

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Morgan Ruben uit Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Morgan Ruben (Utrecht, 1988) studeerde in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, afstudeerrichting Product Design. Sindsdien was zijn werk te zien op verschillende tentoonstellingen waaronder: Naturalis After Dark, de Dutch Design Week 2014, Mobilia Woonstudio en Gallery S. Bensimon. Binnenkort bij Ventura Lambrate tijdens de Salone del Mobile 2015 in Milaan. Op dit moment is hij werkzaam in zijn eigen studio in Utrecht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over zijn werk
“Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de natuur, dit is dan ook mijn grootste inspiratiebron. Tijdens mijn afstuderen heb ik getracht de grens op te zoeken tussen door de mens gemaakte objecten en natuurlijke groei. Hier ben ik het afgelopen halfjaar, ook na mijn studie, mee verder gegaan. Voor mij is het interessant dat mijn werk niet direct in een kader te plaatsen is. Het bevindt zich op de intersectie tussen wetenschap, design en kunst. Maar in mijn ogen niet overheersend in het een of het ander. Zo is mijn werk bijvoorbeeld te vinden bij een galerie in de Haut-Marais in Parijs maar heb ik ook een speciaal OLED ontwerp gemaakt voor de showroom van Fraunhofer FEP in Dresden. Dat ik zulke verschillende werelden weet aan te spreken zie ik als een groot compliment voor mijn werk.”
“Het project TERRA, waarvan u hieronder een weerslag vindt, bestaat uit een unieke serie terraria die een thuis bieden aan allerlei planten die in de natuur steeds meer in de verdrukking komen. Die terraria vormen een soort tijdcapsules waarin de planten kunnen overleven, ook als hun gebied van herkomst wordt vernietigd. Orchideeën, varens en kleine vleesetende planten zijn er allemaal in terug te vinden. Alle terraria zijn met de hand gemaakt, het glaswerk door de glasblazerij van de Universiteit in Utrecht.”

Meer werk van Morgan Ruben vindt u hier.

Beeld: Nienke Jorissen

TERRA_1

 

TERRA_2

 

TERRA_3

 

TERRA_4

 

TERRA_5

 

TERRA_6

 

TERRA_7

 

TERRA_8

 

TERRA_9

 

TERRA_10

 

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen