Spring naar de content

Nieuwe ‘oudste mens’ is Amerikaanse (116)

Woensdag overleed de oudste persoon ter wereld. De Japanse Misao Okawa werd maar liefst 117 jaar oud en stierf ongeveer een maand na haar verjaardag aan hartproblemen. De titel voor oudste persoon ter wereld is nu overgenomen door de Amerikaanse Gertrude Weaver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Weaver is 116 jaar oud en is daarmee de op zes na oudste persoon aller tijden. Als ze op 4 juli 117 kaarsjes mag uitblazen, zal zij de zesde persoon zijn die deze leeftijd heeft bereikt, voor zover bekend althans. De geheimtip van Weaver: het juist behandelen van haar medemensen. Nu heeft Weaves nog één grote droom: een bezoek van president Obama aan haar verjaardag, de dag waarop de Amerikanen eveneens hun onafhankelijkheid vieren.

Allemaal vrouwen
Weaver is niet de oudste persoon ooit, die eer komt de (overleden) Jeanne-Louise Calment toe. Zij bereikte een leeftijd van 122 jaar. Opmerkelijk is dat de vijf oudste mensen op aarde op dit moment allemaal vrouwen zijn; dat is niet altijd zo geweest. Tot 2013 was de Japanse man Jiroemon Kimura de oudste persoon ter wereld. Hoewel Japanners erom bekendstaan extreem hoge leeftijden te bereiken, is de topdrie van oudste mensen nu ingenomen door Amerikanen: Gertrude Weaver (116), Jeralean Talley (115) en Susannah Mushatt Jones (115).

Nederland loopt in deze competitie redelijk achter: de oudste persoon van ons land is de 109 jaar oude Nelly de Vries-Lammerts. Op 5 mei viert zij haar verjaardag. De oudste mens die ooit in Nederland heeft geleefd is Henny van Andel-Schipper, zij werd 115 jaar en overleed in 2004.

Onderwerpen