Spring naar de content

#plagiaatgate: ophef naar aanleiding van column ‘Quinoakutten’

Afgelopen september circuleerde op het internet een column. Een goede, rake column. Een typisch gevalletje ‘spijker op de kop’. Grote kans dat u het destijds ook las. ‘Quinoakutten’ was de titel, geschreven door programmamaker Tim den Besten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Een veelvuldig gedeelde en besproken column als deze is natuurlijk voer voor potentiële plagiaatplegers. De meesten zullen daar echter hun vingers niet aan branden, zeker niet als het een mateloos populair stuk betreft. Maar dit geldt niet voor journaliste Silvana Hagge, die het stuk schaamteloos van haar naam voorzag en letterlijk woord voor woord als het hare in weekkrantje Dit is Assen liet publiceren. Oordeelt u zelf.

Maar er is meer. (Er is in dit soort gevallen meestal meer.) Op deze rustige Goede Vrijdag ontbrandt een heet pre-Paasvuur dat onder de naam #plagiaatgate bestaansrecht lijkt te krijgen. Gaandeweg melden zich meer slachtoffers van de verzameldrift van Hagge. De website van Hagge is inmiddels uit de lucht en volgens The Post Online heeft Dit is Assen de samenwerking inmiddels stopgezet. De teller loopt nog steeds, want een aantal van ‘haar’ columns werd jaren geleden al gepubliceerd, onder andere in Trouw.

De plagiaatteller loopt dus nog, en zal ook nog wel eventjes blijven lopen. Het is – op zijn zachtst gezegd – niet zo slim van Hagge om voor deze weg te kiezen. Naar verluidt heeft de voormalige columniste wel contact opgenomen met Den Besten, en verklaard dat het ‘toeval’ is dat de twee stukken op elkaar lijken. Het lijkt een tevergeefse poging tot damage control: als een stuk, op de titel na, gekopieerd is, dan is toevalligheid een nogal zwak excuus.