Spring naar de content

De vier belangrijkste wedstrijden in de Eredivisie

Feyenoord heeft zondag AZ in eigen huis met ruime cijfers verslagen. De Rotterdamse ploeg zegevierde in Alkmaar met 4-1. Bij de rust leidde de formatie van trainer Fred Rutten al met 3-0. Voor de bezoekers kwamen Derrick Luckassen (eigen doel), Anass Achahbar en Elvis Manu (twee keer) tot scoren. Door een blunder van doelman Kenneth Vermeer maakte Sven van Beek in de 88e minuut eveneens een eigen doelpunt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Met de royale zege verstevigde Feyenoord de derde plaats op de ranglijst. De achterstand van nummer vier AZ liep op tot zeven punten. De derde plek in de eindstand van de eredivisie is goed voor een ticket voor de Europa League.

Trainer Fred Rutten van Feyenoord had zondag na de soepele zege weinig reden tot klagen. “We hebben als team gespeeld en de spelers verdienen daarvoor een compliment. We zijn eigenlijk de hele wedstrijd niet in de problemen geweest. Het enige verwijt dat ik de ploeg misschien nog kan maken is de hoogte van de uitslag. Die had veel groter kunnen uitvallen gezien onze vele kansen.”

Teleurstelling
Ajax-trainer Frank de Boer was teleurgesteld nadat Ajax opnieuw niet in Utrecht kon winnen Zijn ploeg bleef tegen FC Utrecht steken op 1-1.  De Amsterdammers kwamen vlak na rust door een eigen doelpunt van Ramon Leeuwin op voorsprong. Vlak voor tijd zorgde invaller Gévero Markiet voor de gelijkmaker. “Teleurstellend ja,” was de reactie van De Boer. “Het was geen hoogstaand duel, maar we hadden wel moeten winnen. Dit voelt voor ons als een nederlaag, voor FC Utrecht als een overwinning.” De coach vond vooral dat zijn spelers te vaak verkeerde keuzes maakten. “Daardoor kregen we vooral na de rust te weinig kansen. Met wat meer gogme hadden we kunnen scoren.”

FC Utrecht speler Sebastian Haller haalt uit met een omhaal in de wedstrijd tegen Ajax.
FC-Utrechtspeler Sebastian Haller haalt uit met een omhaal in de wedstrijd tegen Ajax

Kampioensfeest
Door het puntenverlies van Ajax kan PSV volgende week al het kampioensfeest vieren. De ploeg uit Eindhoven heeft  aan kop van de ranglijst tien punten voorsprong, met nog vijf wedstrijden te gaan: thuis tegen PEC Zwolle (10 april) en sc Heerenveen (18 april), vervolgens uit tegen Excelsior (25 april) en dan in mei nog tegen Heracles (10 mei, thuis) en ADO Den Haag (17 mei, uit).

PSV heeft zaterdag op bezoek bij FC Twente een klinkende overwinning geboekt. De ploeg van trainer Phillip Cocu was in Enschede met 5-0 te sterk voor de zwaar gehavende thuisclub. Bij rust stond PSV al met 3-0 voor, dankzij doelpunten van Luuk de Jong, Jeffrey Bruma en Georginio Wijnaldum. Memphis Depay voerde de score in het laatste kwartier op met twee doelpunten. De topschutter van de eredivisie bracht zijn totaal dit seizoen daarmee op negentien.

Memphis Depay (R) van PSV in duel met Kasper Kusk van Twente (L).
Memphis Depay (r) van PSV in duel met Kasper Kusk van Twente (l)

Rouwbanden
ADO Den Haag won zondag in blessuretijd tegen Excelsior. Het is de eerste uitzege van de Haagse club in dit seizoen. Michiel Kramer bewees zijn waarde voor ADO Den Haag. De boomlange spits werkte in het uitduel met Excelsior in blessuretijd met het hoofd de 3-2 binnen. ADO passeert door die zege Excelsior op de ranglijst, maar is net als de Rotterdamse ploeg nog lang niet veilig. De voetballers van de Haagse club droegen rouwbanden vanwege het overlijden van oud-doelman Frans Kok.