Spring naar de content

Edward Snowden kreeg een standbeeld. Het bleef nog geen dag overeind

Edward Snowden is niet bepaald welkom meer in de Verenigde Staten, maar ook zijn nagedachtenis wordt niet gewaardeerd door de autoriteiten. De gipsen versie van de klokkenluider, dat in een park in New York was neergezet, werd binnen een paar uur later alweer weggehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Edward Snowden mag dan de nodige vijanden hebben in zijn thuisland en zelfs gezien worden als een gevaar voor de nationale veiligheid, maar heeft ook een aantal (trouwe) fans, onder wie een kleine groep kunstenaars, die van gips een borstbeeld van de voormalig NSA-medewerker maakten. De anonieme kunstenaars plaatsten de buste gisteren in het Fort Greene Park in New York. Ze wilden Snowden eren als ‘een hedendaagse martelaar’ en zijn boos over de eenzijdige wijze waarop hij in de media zou worden belicht.

De uitgekozen plek is niet willekeurig. Het beeld was bij het Prison Ship Martyrs-monument neergezet, een herdenkingsmonument voor soldaten die sneuvelden in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Volgens de kunstenaars heeft Snowden net als de Amerikaanse soldaten zijn eigen veiligheid op het spel gezet om te vechten tegen tirannie.

Toestemming om het beeld te plaatsen was er niet. De gipsen Snowden werd een paar uur nadat de New Yorkse kunstenaars het geplaatst hadden door parkwachters bedekt en vervolgens weggehaald. Snowden wordt nog steeds gezocht door de VS, omdat hij in 2013 geheime informatie lekte over de spionageactiviteiten van de NSA. Hij heeft nu tijdelijk asiel in Moskou gekregen.

De website Animal New York was erbij toen het beeld geplaatst werd.