Spring naar de content

Waarom robots nooit ‘menselijke beslissingen’ zullen nemen

Niet zelden verschijnt er een bericht over een verloren baantje, of kleiner wordende beroepsgroep, als gevolg van technologische vooruitgang. Vorig jaar nog schreven wij over de mogelijkheid dat een robot ooit deze artikelen schrijft. De robotisering van de arbeidsmarkt is in volle gang, en het lijkt er vooralsnog niet op dat dit ophoudt. Al zullen robots nooit in staat zijn om dezelfde emotionele beslissingen te nemen als mensen. Althans, dat beweert de Amerikaanse professor Bob Knight.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De robots komen er massaal aan, sterker nog, ze zijn al veelvuldig in ons leven. Wat dat precies voor onze toekomst betekent is nog onduidelijk, maar Bob Knight, professor psychologie en neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië, kan ons alvast een beetje geruststellen. In een enerverende speech legt hij uit waarom robots nooit in staat zullen zijn om dezelfde beslissingen te nemen als mensen. Volgens de professor worden onze beslissingen beïnvloed door onze emoties en kunnen computers nooit de emoties nabootsen die meespelen in het menselijke beslissingsproces.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap