Spring naar de content

Hoe mannelijke muizen ‘al zingend’ vrouwtjes verleiden

Wie denkt dat romantiek alleen voorbehouden is aan mensen, komt bedrogen uit. Ook muizen kunnen er wat van. Zelfs een (soort van) serenade is deze knaagdieren niet vreemd. Want om een vrouwtje te veroveren en te verleiden zingen de mannelijk muizen sexy liedjes. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat recent werd gepubliceerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Als de mannelijke muizen ‘verliefd’ zijn, dan zetten ze hun gouden keeltjes open. Ze kunnen de liedjes zelfs aanpassen naar gelang ze iets van een vrouwtje willen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers van de Duke University in North Carolina. Het is al even bekend dat muizen ‘liedjes zingen’ (ultrasonische geluiden waarin motieven te herkennen zijn), maar er was nog weinig bekend over de diversiteit van deze serenades. Voor het eerst is nu ook de structuur ervan onderzocht. De onderzoekers zijn er achtergekomen dat de liedjes van de knaagdieren lijken op de paringsliederen die zangvogels zingen. Hoewel muizen niet hetzelfde vocale bereik hebben als zangvogels, vertonen de klankenreeksen veel gelijkenissen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De wetenschappers stelden mannelijke muizen bloot aan verschillende sociale situaties met vrouwtjes en gebruikten ultrasound-microfoons om de geluiden op te nemen die zij maakten. Ze ontdekten zo dat de mannetjes die een vrouwtje konden ruiken, maar nog niet konden zien, een harde, lage frequentie lieten horen. De liedjes werden complexer van structuur als de mannelijke muizen de urine van een vrouwtje konden ruiken. Zodra ze een vrouwtje eenmaal zagen, werd de toon zachter en de structuur van het geluid minder complex. “Dat komt waarschijnlijk omdat de ingewikkelde liedjes bedoeld zijn als lokroep,” zegt hoofdonderzoeker Erich Jarvis. “Wanneer het mannetje het vrouwtje dan ziet, schakelt hij over op een eenvoudiger liedje om zo energie te besparen, zodat hij haar achterna kan rennen om vervolgens met haar te paren.”

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke muizen meer van de complexe liedjes houden. Het verraste de onderzoekers dat er verschillende soorten ‘muziek’ in het gedrag van muizen werd waargenomen.