Spring naar de content

U wil 100 worden? Boek een reis naar Ikaria

Wilt u honderd worden? Pak dan maar snel uw koffers en boek een enkeltje Griekenland. Naar Ikaria, om precies te zijn: een eilandje met 10.000 inwoners in de Egeïsche zee. Hier worden de mensen gemiddeld tien jaar ouder dan in de rest van Oost-Europa en dan in de Verenigde Staten. De kans om uw negentigste verjaardag te mogen vieren, is hier tweeënhalf keer zo groot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Bijna een derde van de inwoners van Ikaria wordt ouder dan negentig. Vergeleken met de rest van Europa, vind je hier tien keer zo veel kinderen uit hetzelfde gezin die negentig kaarsjes uit mogen blazen.

Niet alleen worden de inwoners van het Griekse eilandje ouder dan gemiddeld, ook doen ze dat over het algemeen zonder al te veel gebreken. Zo is de kans om hier Alzheimer te krijgen vijf keer kleiner dan in de Verenigde Staten.

De opzienbarende levensverwachting van Ikaria werd in 2012 al opgepikt door The New York Times, maar ook drie jaar later blijven de inwoners verrassen. De Spaanse krant El Mundo sprak een aantal hoogbejaarde inwoners, waaronder de 103-jarige Cristina, die ter wereld kwam toen Griekenland nog binnen het Ottomaanse Rijk viel. Haar geheim? Veel in zee zwemmen. Tot een paar maanden geleden deed ze dat elke dag. Ook wordt er op het eiland veel gewandeld. Goede wegen kwamen er pas in de jaren zestig en omdat huizen erg verspreid liggen, moesten kinderen vaak lang lopen om naar school te gaan.

Een andere factor die invloed zou hebben op de hoge levensverwachting, is het feit dat het eilandje behoorlijk afgelegen ligt. Het vaste land van Griekenland is ver weg en Turkije ligt op zo’n 50 kilometer. Dat zou ervoor zorgen dat veel ongezonde (westerse) gewoonten het eiland niet of nauwelijks hebben bereikt, en veel mensen er nog dezelfde levensstijl op na houden als vijftig jaar geleden.

Volgens Evaguelia Karnava (bijna 100) is hét geheim haar dieet. “We eten wat we hier op het land verbouwen en vis uit de zee. Ik eet van kleins af aan geen vlees en ik snoep geen zoete dingen.”

Wetenschappers van de universiteit van Athene ontdekten op Ikaria een dieet dat rijk is aan olijfolie en groenten – sommigen met tien keer meer antioxidanten dan er in rode wijn zit –  en weinig melkproducten, vlees en suikers bevat. De meeste inwoners van het eiland hebben dan ook een eigen groentetuintje. Harkje mee dus, in die koffer.