Spring naar de content

Anonymous: ‘IS is overal en bedrijven zijn zich daarvan niet bewust’

Begin dit jaar verklaarde hackerscollectief Anonymous de oorlog aan IS en terrorisme. De groep voegde daad bij woord. Al eerder werd een lijst van meer dan 9000 Twitter-accounts die gelieerd zijn aan IS openbaargemaakt, en nu zijn ook bedrijven die websites van de terreurorganisatie ‘hosten’ aan de beurt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Gisteren publiceerde iemand namens Anonymous een lijst met daarop de namen van websites die verbonden zijn aan IS, en veelvuldig worden gebruikt door leden van de groepering. Ook de namen van bedrijven die deze websites beheren worden genoemd. Bij de publicatie wordt vermeld: “Islamitische staat is overal, in verschillende gedaantes en vormen, en bedrijven zijn zich niet bewust van de content die hun gebruikers plaatsen, of ze weigeren het te zien om gemakkelijk winst te maken, waarmee ze bloedgeld accepteren.” Media worden tevens opgeroepen de lijst over te nemen om zo het grote publiek te bereiken.

#OpISIS
De naam van de website CloudFlare staat opvallend veel in de lijst, en dat is niet heel verwonderlijk. Via CloudFare wordt het IP-adres van een website namelijk onzichtbaar. Ook het populaire The Pirate Bay – waar illegaal verspreide media kunnen worden gedownload – maakt gebruik van CloudFlare.

De openbaring van deze lijst is overigens niet de enige actie die Anonymous momenteel onderneemt. De hackers zeggen tot nu toe 233 sites te hebben aangevallen, waarvan er 85 vernietigd zouden zijn. De aanvallen maken onderdeel uit van een groter geheel, namelijk de actie #OpISIS. Deze actie heeft het doel om de online infrastructuren van IS te ontmantelen en te vernietigen.