Spring naar de content

Cultuuragenda: de Nacht van Vroman, Rotterdams Open Doek & poëzie van Nijhoff

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: een cross-over festival rond het leven en werk van Leo Vroman, films van Hollandse bodem tijdens het Rotterdams Open Doek en de poëzie van Martinus Nijhoff lééft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De Nacht van… VROMAN
“Ik heb geen leeftijd. Leeftijden zijn kinderachtig,” schreef dichter en wetenschapper Leo Vroman op zijn 98ste verjaardag op de website van HP/De Tijd. Een klein jaar later overleed hij, thuis in Fort Worth. Niet lang voor zijn dood zei hij: “Ik weet niet of ik de 100 haal, zo niet, vier dat dan toch maar.” En zo geschiedt. Op vrijdag 10 april – zijn geboortedag – wordt de honderdste verjaardag van Leo Vroman uitbundig gevierd tijdens De Nacht van… VROMANIn de Chocoladefabriek in Gouda vindt dan een cross-over festival plaats met beeldende kunst, muziek, theater, spoken en natuurlijk poëzie. Heel veel poëzie.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘De Nacht van… VROMAN’ vindt op vrijdag 10 april 2015 plaats in de Chocoladefabriek in Gouda. Aanvang: 20.00 uur. Meer informatie vindt u hier.

Rotterdams Open Doek
Rotterdams Open Doek vertoont tweemaandelijks korte films van talentvolle filmmakers. Dinsdag 14 april zijn dat de films Uit logeren van Jelle Tigchelaar, Dood spoor van Maarten Smeets, Ruis van Vicky von der Fuhr en The Hare van Rogier Maaskant. Ook is er een speciale voorpremière van de shortfilm Melany van regisseur Ruben Broekhuis, waar cast en crew bij aanwezig zullen zijn.

‘Rotterdams Open Doek’ vindt tweemaandelijks plaats op de tweede dinsdag van de maand in filmtheater LantarenVenster in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.

De poëzie van Martinus Nijhoff
Wordt de poëzie van Martinus Nijhoff (1894 – 1953) eigenlijk nog wel gelezen? Ontroerende meesterwerkjes als De moeder de vrouw (‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien’), Awater en Het uur U lijken lichtelijk in de vergetelheid te zijn geraakt. In de serie De poëzie van de zondagmiddag in cultuurcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam wordt stilgestaan bij de poëzie van elke keer weer een andere dichter. Deze editie staat in het teken van het oeuvre van Nijhoff. Onder andere jazzpianist Jeroen van Vliet, dichteres Ellen Deckwitz en Henny Vrienten zullen een bijdrage leveren om zijn poëzie levend te houden.

‘De poëzie van de zondagmiddag: Martinus Nijhoff’, zondag 12 april 2015 in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Aanvang: 16.00 uur. Meer informatie vindt u hier

Onderwerpen