Spring naar de content

Zo kan ook u zich beklagen over het privacybeleid van Facebook

Wenen had maandag een primeur. In de Oostenrijkse hoofdstad verscheen voor het eerst (een advocaat van) Facebook voor de rechter om zich te verantwoorden tegen een aanklacht van ruim 25.000 personen, voornamelijk Europeanen. Zij vinden dat het Amerikaanse bedrijf op grove wijze de privacy van zijn gebruikers schaadt. Opvallend is het grote aantal Nederlanders dat meedoet: ruim 3.100.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

De aanklacht is het initiatief van de 27-jarige Weense student Max Schrems, die de afgelopen maanden 25.000 mensen zo ver wist te krijgen om zich aan te sluiten bij zijn protest tegen het privacybeleid van Facebook. Dit beleid staat weliswaar beschreven in de algemene voorwaarden waarmee gebruikers akkoord moeten gaan, maar in veel gevallen gaat het veel verder. Zo werd onlangs bekend dat Facebook ook internetters in de gaten houdt die geen account bij het bedrijf hebben. Dat doet het middels de Facebook-knop die op miljoenen websites staan, zo ook aan de rechterzijde van dit artikel. Max Schrems (en velen met hem) denken ook dat Facebook actief meewerkt aan het PRISM-spionageprogramma van de Amerikaanse overheid, zoals klokkenluider Edward Snowden onthulde.

De rechtszitting van maandag duurde overigens niet lang: volgens Facebook is er helemaal geen rechtsgrond op basis waarvan het bedrijf ontvankelijk zou zijn voor een aanklacht buiten Californië, waar het Amerikaanse hoofdkantoor is gevestigd, of Ierland, waar het Europese hoofdkantoor staat. Bovendien zouden aanklagers met deze rechtsgang het recht verspelen om in hun eigen land naar de rechter te stappen. Omdat Facebook bovendien niet alle benodigde paperassen in het Duits had aangeleverd, besloot de Weense rechter de zaak drie weken uit te stellen. De uitspraak volgt, op zijn vroegst, in mei.

Schrems – die door de advocaat van Facebook van commerciele motieven wordt verdacht, iets wat hij zelf ontkent – vindt dat Facebook veel duidelijker moet maken hoe het met de gegevens van zijn klanten omgaat. Hoe lang bewaart Facebook gegevens, en aan welke partijen worden deze data verkocht? De zaak is het zoveelste protest in Europa tegen de manier waarop Facebook alle internetverkeer in de gaten tracht te houden. Zo begonnen privacywaakhonden in Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en België recent nog een gezamenlijk onderzoek naar de praktijken van de internetgigant.

Het uitstel van de zaak door de Weense rechter heeft overigens ook een voordeel: wie zich ook wil beklagen over het privacybeleid van Facebook, hier kunt u zich gratis aanmelden. Als de David in deze zaak – Schrems – de Goliath – Facebook – op de knieën krijgt, en u bent aangemeld, kunt u een bedrag van 500 euro tegemoet zien. Dat kon overigens nog weleens (heel) lang duren, want Facebook zal vermoedelijk alle middelen aangrijpen om de zaak op te houden en te vertragen.

Geert Poorthuis is boekhandelaar en schrijft regelmatig voor HP/De Tijd over recente ontwikkelingen op cultureel en technologisch gebied.

Onderwerpen