Spring naar de content

New Wave, met de S van tv-tas

Schiermonnikoog staat bij oude mensen bekend als de S van tv-tas en als de gemeente waar ze altijd als eerste een verkiezingsuitslag hebben, omdat de inwoners gigantisch snel kunnen tellen. En bij de jeugd? De jeugd heeft geen idee. Op school leren ze niks dat langer dan drie lettergrepen is en er worden nu eenmaal geen speelfilms opgenomen op Schiermonnikoog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

Maar nu. Nu is er ‘New Wave’. Niet die van The Cure, maar een veel Newere Wave. Een New Wave die vanaf nu onlosmakelijk verbonden is met Schiermonnikoog.

‘New Wave’ is een album van een stuk of twintig jonge rappers en producers – waaronder de populaire Ronnie Flex – en die begin februari op de Wadden werden gedumpt om tien dagen later weer te worden opgepikt. Het doel: muziek maken. Dat alles onder toeziend oog van platenlabel TopNotch, dat met het andere oog registreerde hoe de vakkundig gecreëerde mediahype om zich heen greep als Kate Bush in de video van Wuthering Heights. Zelfs De Correspondent schreef over de waan van die tien dagen.

Ballon
Nu hoopt u wellicht dat ik die ballon eens even vakkundig door ga prikken. Sensatie, dat is wat de mensen willen. Vergeet het maar. Wie sensatie wil, die moet ‘New Wave’ opzetten. Zelden zie je zo veel creativiteit, geldingsdrang, broederschap, plezier, talent, liefde, haantjesgedrag en openhartigheid samenkomen op één album.

Het is natuurlijk al bijzonder dat twintig jonge jongens in een vakantievilla überhaupt iets creëren. Dat wil je nog weleens vergeten, omdat er zo ontzettend veel muzikanten zijn. Ondertussen zijn nog veel meer mensen niet muzikant. De meerderheid doet weinig anders dan op de bank hangen, waarbij het qua creativiteit niet veel verder gaat dan het nu en dan wisselen van gemakkelijke houding. Muzikanten zijn anders. Die zijn gek. Ze werken keihard voor een onzekere toekomst, puur omdat ze niet anders kunnen.

Konijntjes
Zo’n anderhalf decennium geleden was ik met een stuk of twintig studievrienden op Schiermonnikoog. Net als de hiphoppers van New Wave waren we vooral bezig met alcohol en meisjes. Het verschil: wij kwamen terug met een stapeltje inwisselbare herinneringen, waarvan er slechts eentje is blijven hangen. Nadat de onvermijdelijke tl-lampen ons de Toxbar hadden uitgejaagd, besloten we dat het grappig zou zijn om konijntjes te gaan vangen. Een strategie hadden we niet echt en na twee halfslachtige pogingen kwamen de konijntjes met de schrik vrij.

Achteraf zou ik de waarheid kunnen verdraaien. Kunnen zeggen dat we verstandig waren. Dat we inzagen dat het ook na honderd pogingen niet zou lukken. Dat we geen idee hadden wat we met een konijntje aan moesten, mochten we er onverhoopt toch een vangen. Maar met verstand had het niets te maken. Het was pure luiheid. Hadden we in onze vege lijven ook maar een fractie van de honger van de New Wave-jongens gevoeld, dan was er op heel Schiermonnikoog geen konijntje meer te vinden.

Vanavond, 10 april, kun je in Paradiso zien hoe zoiets er op een podium uitziet.

Foto: www.top-notch.nl

Onderwerpen